Följ oss på Facebook

Resor: Reseskildring New York

Publicerat 2012-05-28

2010 var jag i New York första gången, och här följer en reseskildring om den underbara resan.

Nu är jag tillbaka efter en underbar resa till New York.  Lider fortfarande av Jetlag, man brukar komma in i rätt tidsrytm efter några dagar. Ja New York hur vad det då? Och hur gick resan? Vi flög från Landvetter jag hade min egna rullstol hela vägen fram till dörren på planet, där tog den underbara personalen hand om den. Som alltid tar jag med mig dynan och sidoskydden med in på planet för att försäkra mig om att de inte kommer bort. Sen fick jag hjälp till min plats på planet.

Mellanlandning i München

Vi mellanlandade i München, när jag steg av planet stod dom beredda med min rullstol helt perfekt!! Och blev eskorterad hela vägen fram till våran nästa gate där planet till New York skulle gå, jag kände mig som en riktig superstjärna. Inte en enda kö behövde jag stå i. Vi hade en timma på Münchens flygplats innan planet skulle gå, sen var det samma sak som på Landvetter jag fick borda först och köra stolen hela vägen fram. Så himla skönt att slippa dom klumpiga lånestolarna. Sen väntade en flygresa på ca 6 timmar, jag hade glömt mina stödstrumpor men det löste sig jag hade benen i högläge nästan hela resan då sätet bredvid mig var tomt. Och jag sov nästan hela resan.

 

 

Framme i Newark

6 timmar senare landade vi äntligen på Newark som är en av New Yorks flygplatser den ligger i New Jersey. Och så var det samma sak där eskort fram till passkontroll och inget köande.…
Vi tog en taxi utanför som kostade ca 70$ och det motsvarar ca 560 SEK då dollarn stod i ca 8 SEK(1 USA dollar = 8 SEK). Resan till hotellet tog ca 40 min. När vi kom fram kom personalen och hjälpte oss med väskorna. En viktig sak är att alltid ge dricks, t.ex. är du ute och äter så lämna alltid mellan 10%-20%, åker du taxi så är dricksen inräknad men inte alltid så fråga. Detta är på grund av att t.ex. restaurang personalen tjänar så dåligt så dom lever på dricksen. Och ibland skriver dom till och med på kvittot hur många procent dricks dom vill ha, det kan ju vi Svenskar tycka är hur knäppt som helst men så funkar det där.

Boende

Vi bodde på ett hotell som heter Jolly Madison Towers som ligger i hjärtat av Manhattan på 38 Madison street, med Parkavenyn och Femte Avenyn på var sin sida. Rummet var helt ok, det var ju inte alls handikappanpassat så det var svårt för mig att både duscha och använda toaletten men det löste sig med lite hjälp. Jag bokade aldrig ett handikappanpassat rum så jag var medveten om att det kunde bli svårt. Efter att vi installerat oss på rummet och tvättat av oss, så gick vi upp till Time Square för att riktigt fatta att vi faktiskt var i New York. Våran 1a frukost åt vi nere i East Village i korsningen BrumeStreet/MottStreet.

 

Tillgänglighet

Hit tog vi en taxi, jag var ju lite små orolig hur det skulle gå med rullstol och Taxi i NY, men det gick hur bra som helst. Dom har nämligen bilar som är handikappanpassade. I en bil lyfte dom bara på stolen så jag i stort sett kunde sitta kvar i den som våra färdtjänstbussar, hur bra som helst. Alla trottoarer var nedsänkta med några få undantag, jag åkte aldrig tunnelbana då det tyvärr är så att det är endast ett fåtal stationer som har hiss. Men det gjorde inte så mycket, där nere ser du ju inget av New York. Även deras bussar är anpassade då chauffören ser att man kommer med rullstol sänks bussen ner och även ramper finns. Med andra ord tyckte jag att det var lättare att ta sig fram i NY än i Göteborg.

New York-borna är också mycket mycket hjälpsamma, tog jag upp min karta så tog det knappt en minut innan någon var framme och frågade om vi behövde hjälp. Jag var varken ute vid Frihetsgudinnan eller uppe i Empire State Building, jag skulle ju bara vara där i fyra dagar som jag ärligt kan säga är alldeles för få dagar om du vill se alla de stora turistmålen och hinna shoppa, så jag ville känna in atmosfären och se alla det olika delarna av Manhattan och shoppa.

 


 

Shopping

Det som är billigare i New York är alla det inhemska märkena som Converse, Levis m.m. Det finns en hel del outlet butiker som säljer märkeskläder till mycket reducerade priser, men då får man vara beredd på att köa och trängas. Här finns ingen vår- eller höstrea utan här vill alla butiker ha in kunder och lockar med REA. REA är inte alltid REA utan ett sätt att få in dig i butiken. 25% Sale är egentligen ordinarie pris då utgångspriset skulle bli allt för högt och omöjligt att sälja. Men en bra sälj taktik.

Resan hem gick lika smidigt som resan ner, ett tips till alla er som funderar på att besöka denna underbara stad som verkligen har allt är att stanna längre en fyra dagar. Jag kände mig stressad. Jag rekommenderar verkligen New York till alla.

 

Länk tips:

 

New York Guide – En jätte bra hemsida om New York

I Love New York – En guide som drivs av två systrar som är värt ett besök

Reseguiden–  är en jämförelsesajt för att hitta rätt resa till rätt pris. Här kan du jämföra sista-minuten, charter, flyg, hotell och hyrbilar. Du kan även få tips och inspiration kring resor och resmål från andra resenärer.

 

Att resa med rullstol har aldrig varit några problem för mig, men det är klart att jag alltid är lite nervös att den inte skall komma fram eller att den skall gå sönder. Men peppar peppar det har aldrig hänt. Sen så är det viktigt att kolla upp vad det är som gäller för det flygbolaget du flyger med, vad dom har för regler för det är nämligen inte alltid de olika bolagen har samma regler.

Tveka inte att hör av dig om du har frågor m.m.

Du kanske har gjort en resa som du vill dela med dig av här.

Hör av dig i så fall till redaktionen@mittfunktionshinder.se

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.