Följ oss på Facebook

spårvagnsaktion

Tillgänglighet: Spårvagn okuperades..

Publicerat 2012-10-19

En aktion mot Västtrafik och deras bristande tillgänglighet.

I Tisdags vid klockan 13 samlades ett 20 -tal personer på Järntorget för att utföra en aktion, en aktion mot Västtrafik och deras bristande tillgänglighet. Dom har under lång tid försökt att föra en dialog med Västtrafik men det har inte fungerat, responsen på deras önskemål har hittills varit noll. Så nu tvingas vi ta till drastiska åtgärder, säger en av initiativtagarna.

Kraven från aktivisterna är att höggolvsvagnarna tas ur bruk och ersätts med tillgängliga alternativ, att ramperna skall fungera och flera personer i rullstol skall kunna åka tillsammans. Som det är idag så tillåts bara 2 rullstolar att åka samtidigt p.g.a. säkerhetssjäl.

När föraren upptäckte att fler än två rullstolar tog sig på vagnen gick hon ut för att säga till att detta ej är säkert. Polis tillkallades då dom vägrade lämna spårvagnen, dom försökte övertala demonstranterna att lämna spårvagnen frivilligt.

Två spårvagnslinjer och fyra busslinjer drabbades av trafikstoppet och fick senare ledas om en till en annan rutt. Vid halv två bestämde de fem poliser som var på plats att demonstranterna skulle avhysas. Dock var det inte bestämt hur det skulle göras, och polisen tycktes tveka om sin taktik.

Klockan 13.52 gick polisens insatsledare Henrik Axelsson in i spårvagnen och förklarade för demonstranterna att de hade fem minuter på sig att lämna vagnen. Om de inte gjorde så, skulle de rapporteras misstänkta för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som kan ge upp till sex månaders fängelse.

Efter sex minuter gav Axelsson demonstranterna ytterligare två minuter. Insatsledaren förklarade också att de som inte lämnade vagnen frivilligt skulle bäras ut av de åtta poliser som nu fans på plats. Hållplatsen spärrades av med band av polisen. Några minuter efter den nya tidsfristen rullade fem av demonstranterna av vagnen. Polisen tog bort avspärrningarna och lämnade platsen även spårvagnen rullade igen.

Vi är inte nöjda förrän Västtrafik möter oss. Säger en av gruppens talesperson.

Bakom aktionen stod GIL, Utopia, DHRG och Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben samt vänner.

Lyssna på ljudklipp från Sveriges Radio här:

”Det är dags att Västtrafik utvecklar alla vagnar så alla kan åka med” 

Se filmen här:

Gå gärna in här och diskutera:

Spårvagns aktion

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.