Följ oss på Facebook

Intervju: Med Nora Sandholdt

Publicerat 2012-12-29

Om att skaffa barn..

Nora kommer inrullande på vårt kontor med ett stort leende på läpparna. Det känns lite grann som om vi redan känner Nora efter att ha suttit klistrade framför SVT:s dokumentär ”En andra chans” som visades på tv i höstas.

Vi träffade Nora på mässan FRI i Malmö under hösten och hon började entusiastiskt berätta om hur det var att bli förälder och allt som kommer med det. Vi bestämde då att vi skulle träffas för att prata vidare och hon ville berätta mer om sitt kommande projekt.

Bakgrund om Nora

Nora blev förlamad i en bilolycka när hon var 11 år. Vi har hört henne berätta om olyckan i ”En andra chans” och även hört hennes föräldrar berätta om dagen som förändrade deras liv. För det är så med funktionshinder, det berör alla som finns nära. Hon berättar att hon först varit osäker när hon tillfrågades att delta i serien. Frågor som hur hon skulle framställas och hur det skulle kännas att vara offentlig kring en väldigt privat del av livet, att bli förälder. Men Nora valde till slut att ställa upp och i serien och under 10 avsnitt fick vi följa fyra unga personer som alla drabbats av olyckor, men som vägrar att ge upp.

Barn var något självklart

Nora är 33 år och mamma till lilla Ida. Men hur är det då att få barn om man har en ryggmärgsskada? Nora har alltid vetat att hon kan få barn. Detta fick hon reda på när hon var nyskadad. När Nora träffade sin kärlek Petter visste hon att om de skulle ha en framtid ihop så innebar det att de skulle ha barn tillsammans.  Detta var något som båda ville och som kändes självklart. Men Petter och framför allt Nora sköt det länge framför sig. Andra saker skulle hinnas med först, som utbildning, jobb och att resa. I grund och botten handlade det också om en viss oro inför faktumet att Nora skulle vara gravid.

– Jag menar även fullt friska kvinnor får ju komplikationer exempelvis med inkontinens. Det skrivs spaltmeter om hur viktigt det är med bäckenbottenövningar. Men jag som är förlamad, hur gör jag då? Min kropp är ju som den är redan innan. Hur kommer den klara av en graviditet? Detta var bara några av de tankar Nora hade.

Så kom den dagen då de båda kände att nu är det nog ändå dags. Så hon ställde frågan på den årliga kontrollen.

– Hur är det här med barn och vilka eventuella komplikationer kan jag räkna med? Till svar fick hon ett ganska vagt svar att

– Nä, inte skulle väl det vara några problem.

Vart vänder jag mig med alla frågor?

Nora blir gravid och hon tar då kontakt med sin ryggmärgsskadeläkare. Hon får informationen att hon skall kontakta MVC (Mödravårdscentralen) för det är ju deras område. Hon kommer på sitt första besök till MVC. Där har de aldrig tagit hand om en kvinna med ryggmärgsskada förut, men de ser inga direkta komplikationsrisker.  Nora hade en mängd frågor. Hur skulle förlossningen gå till, kejsarsnitt eller vaginal? Kommer spasticiteten vara ett problem? Vilka komplikationer kan uppstå? Det var inte bara oron över att bli förstagångsförälder utan även att hon har en ryggmärgsskada. Hon upplevde att hon fick väldigt vaga svar och att de inte hade någon erfarenhet då de aldrig haft en kvinna med ryggmärgsskada tidigare.

Nora började känna sig orolig då hon upplevde att hon inte hade någonstans att vända sig med sina frågor. Nora och Petter gjorde som de flesta förstagångsföräldrar, de läste på om allt de kom över när det gällde barnafödsel och föräldraskap. Men hon kände inte att hon fick tillräckligt med information och svar gällande medicinska frågor kring ryggmärgsskador och graviditet.

Till slut kom Nora i kontakt med Erika Nilsson på Stiftelsen Spinalis som även hon har en ryggmärgsskada och är mamma till två barn. Hon blev tipsad om att se till att få en remiss till specialistmödravården i Huddinge. Där träffade hon en obstetriker (läkare) som specialiserat sig på ryggmärgsskador. Läkare upplyste om att hon “bara” hade varit med om ett tiotal förlossningar med ryggmärgsskadade kvinnor.  Äntligen fick Nora svar på sina medicinska frågor och kunde börja slappna av gällande den biten. Men hon hade fortfarande väldigt mycket funderingar kring det praktiska.

– Jag hade ju koll på mig själv och på min skada men att ta hand om ett litet barn. Hur gör jag? Hur kommer min självständighet att påverkas? Jag kan ju inte rulla och hålla ett barn på samma gång? Frågor som skall vi överhuvudtaget köpa en barnvagn för hur skall jag köra den? Eller ska vi ha en spjälsäng, jag når ju inte ner över kanten? Nora tog kontakt med tre tjejer som satt i rullstol och var mammor och fick en massa tips av dem.

”Mamma, pappa, lam”

Så föddes äntligen lilla Ida. Det var en okomplicerad förlossning där Nora födde vaginalt och inte med kejsarsnitt, vilket många tror att man måste om man har en ryggmärgsskada. Den nybildade familjen flyttade ner till Malmö och där träffade Nora en tjej som även hon har en ryggmärgsskada och hade fött en dotter bara några månader innan Ida föddes. Hon hade inte alls fått samma information och stöd som Nora fått och hade genom hela sin graviditet haft en oro och en massa frågor som hon känt att hon inte fått svar på. När de träffades tillsammans med sina barn och började prata upptäckte de att de hade haft många liknande frågeställningar och båda känt sig väldigt ensamma i sina graviditeter. De började de prata om att här är ju ett stort svart hål.

– Jag berättade att min dröm hade varit att det hade funnits en hemsida på nätet med uppdaterad medicinsk information om graviditet med ryggmärgsskada, men också en föräldragrupp med andra ryggmärgsskadade. Anna höll med och vi började fundera mer kring frågan, berättar Nora. Vi kom fram till att vi borde starta en hemsida där andra ryggmärgsskadade kan få svar på sina frågor kring fertilitet, graviditet, förlossning och föräldraskap. En slags portal där man kan söka information och dela med sig av egna erfarenheter och frågor.

För att realisera sin dröm har tjejerna nu tillsammans med Stiftelsen Spinalis sökt projektpengar ifrån Allmänna arvsfonden. Hon vill skapa ett levande forum där man kan få kunskap om familjebildning med ryggmärgsskada, visa förebilder och även utbilda personal inom främst rehabiliterings- och mödravården om hur man bemöter föräldrar med funktionshinder. Nora poängterar att projektet även ska vända sig till män som vill bli föräldrar och har ett funktionshinder.

Men vad ska projektet heta frågar jag?

”Mamma, pappa, lam” svarar Nora snabbt och vi båda brister ut i skratt.

 

Text: Linda Calderon och Maja Koppfeldt

Kommentarer

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 pingning