Följ oss på Facebook

Nöjen: ”Rain man” gav autismen ett ansikte

Publicerat 2013-01-15

Premiär på Rival i Stockholm den 25 januari.

”Rain man” gav autismen ett ansikte, men filmens bild av diagnosen är i?dag föråldrad. Nu uppdateras dramat till teater på Rival med Robert Gustafsson i rollen som Raymond. 

Åååå vad jobbigt det är att ha någon som stirrar på en i det här läget. Jonas Karlsson är frustrerad. Repetitionerna av pjäsen ”Rain man” är i ett pressat läge när SvD brakar in och stör. Att ha publik nu, och dessutom en murvel som har mage att sätta sig på första raden, är inte vad de längtar efter. Skådespelarna har just lämnat manus och letar efter de rätta rörelserna genom scenrummet, betoningar, kroppsspråk. Ingenting är riktigt färdigt. Både Jonas och Robert är noga med detaljerna.

Jonas Karlsson visar sitt manus som är fullt med ändringar.

– Repliker på teatern måste ha en riktning, förklarar han innan fattar tag om sin mobiltelefon och kör motellrumsscenen ännu en gång.

Det här är ”Rain man” i nutid. Regissören Emma Bucht bryter då och då med anvisningar om hur hon vill ha det. Robert Gustafsson verkar ha levt sig in i de repetitiva rörelser hans Rain man ska ha. Han gungar lite tvångsmässigt på sin sängkant. Jonas Karlsson knäpper nervöst med fingrarna. Det är en föreställning fylld av tics. Emellanåt brakar de loss i ett gapskratt.

Huvudrollen må vara Raymonds, men pjäsens utveckling drivs av lillebror Charlie Babbitt, den roll som Tom Cruise gjorde i 80-talsfilmen. Tillsammans ska de ut på en resa som skildrar hur Raymond får den ganska hänsynslöse Charlie att omvärdera vad som är viktigt i livet. Han jagar sitt fadersarv men får en bror med autism. Blir han besviken?

Succéfilmen ”Rain man” från 1988 (i Sverige 1989) ska bli pjäs, en dramakomedi med premiär på Rival i Stockholm den 25 januari. Läs vidare här….

Klipp från original filmen

Källa: Svenska dagbladet

Här kan du köpa biljetter:

Ticnet

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.