Följ oss på Facebook

Debatt: Hur använder vi symbolik?

Publicerat 2013-05-20

-Det ser ut så för att illustrera ett nakenbad och sett ut så i urminnes tider, säger ordföranden Göran Olsson.

Nu har jag fått svar på min fråga. Men med det kommer följdfrågor? Hur har man tänkt? och varför?

Tjejen på bilden är tre centimeter hög men har förstorats upp i alla dagens tidningar. Hur kan en så liten bild få en så stor reaktion? Bilden har legat i min mobilkamera i mer än ett år. Jag tog den förra sommaren. Men med de många debatterna om hur kvinnor framställs i media så gjorde jag ett blogginlägg. Vad gör denna nakna kvinna med överdimensionerade  bröst på en turistkarta över Sotenäs kommun?

Jag är ingen kränkt feminist. Jag tycker att nakenhet är vackert. Jag tog bilden ur två aspekter.

Den första är symboliken i bilden. Jag har under 10 år varit VD på Livsanda Assistans AB och nu är jag VD på www.mittfunktionshinder.se. Jag har alltid arbetat med människor med olika funktionsnedsättningar.  För många människor i vårt samhälle är det svårt att tyda symbolik. Det kan vara personer som har autismspektrumtillstånd eller en synskada etc. Ur tillgänglighetssynpunkt är det helt avgörande att alla kan läsa skyltar och kartor.

En person med autism kan tolka kartan som om att kvinnan på bilden är på denna badplatsen och badar. Samt att det bara är kvinnor som får bada på badplatsen.

Den andra aspekten är ur ett jämställdhetsperspektiv. Jag är själv arbetsgivare och vet hur viktigt det är att ledningen skapar ett klimat där ingen känner sig diskriminerad. Jag kan förstå att det finns en humoristisk underton i bilden. Men är det rätt forum för kommunen att skämta till det på en turistkarta. Har inte en kommun policys kring vad man publicerar?

Mitt förslag är enkelt. Byt ut bilden till en formell bild som visar ett nakenbad. Där två nakna människor badar.

 

Maja Koppfeldt

Kommentarer

  1. Lägg till en man i speedos så är allt lugnt, verkar överkomligt. Två som är nakna kan väl misstolkas av någon grupp i samhället?

    Bra försök Vårt hat mot sexism är själva strategin

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.