Följ oss på Facebook

Gästbloggare: David Lega; Därför gick jag till Chelsea!

Publicerat 2013-08-27

Gästbloggare David Lega.

Mittfunktionshinder.se har frågat om jag kan tänka mig att gästblogga lite när jag stöter på funktionshinderfrågor i mitt liv och i arbetet. Som mittfunktionshinder.se redan har uppmärksammat gjorde jag det igår, när jag gick till klädbutiken Chelsea tillsammans med GT.

Butiken fick i förra veckan stor uppmärksamhet för att de nekat Vincent, 9 år, tillträde på grund av att han sitter i rullstol. Dessutom var sättet det sades på mycket kränkande: ”Sådana är inte välkomna.” Många, inklusive jag själv, blev både arga och ledsna när vi läste om detta.

GT:s chefredaktör, Frida Boisen, skrev en krönika i ämnet som är en av de mest lästa på GT:s hemsida någonsin. Hur reagerar en nioåring på att bli behandlad på det här sättet? Det är givetvis något som sitter kvar länge. Inget barn ska behöva bli behandlat på det här sättet. Men inte heller ska pojkens familj bli lidande på det här sättet. På samma sätt som Vincent ska kunna följa med sin syster och handla, ska systern kunna ta med sin bror som sällskap. För mig var det självklart att ta chansen att hjälpa till med att ge dem båda upprättelse.

När jag var på Chelsea igår stötte jag inte på några problem. Expediten som hjälpte mig var mycket duktig. Däremot är det, som jag också säger i GT:s film, tydligt att ägaren har ett attitydproblem. Jag har bjudit in ägaren till mig för att diskutera detta. Det viktiga nu är att vi fortsätter att arbeta för att ändra attityder kring funktionshinder. Vi måste sluta se på människor som grupper och istället som enskilda människor med massvis av olika egenskaper. Vi måste också se till vad människor kan, och inte till vad vi inte kan. Och givetvis måste vi se att alla kan vara med och bidra, även om vi gör det på olika sätt och olika mycket. Detta kommer jag att fortsätta utveckla när jag gästbloggar då och då.

/David Lega

Kommentarer

  1. Det ser ut som du rullade till Chelsea och att du är tunnhårig?

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.