Följ oss på Facebook

Gästbloggare: David Lega: Head-Hunting!

Publicerat 2013-09-03

Att ha ett jobb innebär att man känner sig behövd och att man får tillföra något.

Idag på lunchen träffade jag Lars Lööw, som ni kanske känner till som före detta Handikappombudsman, ordförande för HSO och chef för Samhall. Numera är Lars en av två personer som driver företaget Peritos, som arbetar med att matcha funktionshindrade ungdomar med lediga jobb. Peritos startades för ett år sedan och har hittills varit verksamma i Stockholmsområdet, men vill nu etablera sig i Göteborgsområdet också.

I förra veckan skrev jag här på mittfunktionshinder.se om att det behövs attitydförändringar för att fler funktionshindrade ska arbeta och bland annat nämnde jag då mitt förslag om att införa en head-huntingenhet i Göteborgs Stad. Kristdemokraterna skrev om detta redan 2011, när vi presenterade vårt förslag till budget för Göteborg 2012 och jag har sedan dess arbetat för att en sådan här enhet ska bli verklighet. Tyvärr har inget annat parti nappat på idén, som går ut just på att matcha funktionshindrade med lediga tjänster i staden.

Det är därför glädjande att Peritos nu arbetar med just detta och visar att det fungerar. Att ha ett jobb innebär att man känner sig behövd och att man får tillföra något, att man får ökat självförtroende, gemenskap på arbetsplatsen och inte minst en lön. För samhället är det också en stor ekonomisk vinst om fler arbetar. Hur mycket pengar det handlar varierar från person till person, men vi gjorde ett snabbt överslag och kom fram till en kommun kan tjäna cirka 200 000 kronor på att en funktionshindrad går från daglig verksamhet till arbete.

Jag är glad för att Peritos går före och visar att head-hunting fungerar. Det är lite tråkigt att inte Göteborg tog chansen att skapa detta för två år sedan, därför att alla, kommuner, staten och det privata näringslivet behöver göra mer för att fler funktionshindrade ska arbeta. Jag hoppas givetvis att Peritos i framtiden ska lösa alla problem på det här området, men så länge de inte gör det, så fortsätter jag att arbeta för en head-huntingenhet även inom Göteborgs Stad.

 

David Lega

Kommentarer

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.