Följ oss på Facebook

Information: Lourdes staden med det helande vattnet!

Publicerat 2014-01-27

Besökarna badar, dricker och tvättar sig i vattnet.

Lourdes är Europas mest besökta vallfärdsort och besöks årligen av mer än sex miljoner pilgrimer, detta på grund av att en 14-årig bondflicka, Bernadette Soubirous, 1858 påstod sig ha sett uppenbarelser av Jungfru Maria i Massabielle-grottan nära staden, en händelse som katolska kyrkan firar som Vår Fru av Lourdes. Enligt den religiösa traditionen sprang det i samband med detta även fram en källa med helande vatten i grottan.

Besökarna dricker vatten från kranar som kommer från källan, köper flaskor med källvatten och badar eller tvättar sig i det 12-gradiga vattnet. I Lourdes tar man emot över 100 000 sjuka per år som får bo gratis i särskilt anpassade sjukhusbyggnader. Antalet anställda är 450. Verksamheten kostar cirka 800 miljoner kronor per år. Man får inga bidrag vare sig av franska staten eller Vatikanen, utan pengarna kommer från försäljning av vaxljus, kollekter vid mässor, försäljning och testamenten.

Otaliga människor hävdar att de har blivit mirakalöst botade av vattnet från källan, och för att hantera detta inrättades ett medicinskt centrum efter Bernadettes död för att läkare skulle bedöma vad som skedde. För att ett tillfrisknande skulle betraktas som mirakulöst måste personen ifråga ha haft en organisk sjukdom som klart hade dokumenterats, botandet måste ske omedelbart då personen druckit av/badat i vattnet, och därefter måste personen vara fullständigt frisk från sjukdomen i minst tre år. I dagsläget har några tusental sådana helanden dokumenterats av det medicinska centret. Katolska kyrkan förbehåller sig dock rätten att kategorisera en händelse som ”mirakel” och då man har erkänt cirka 7000 oförklarliga tillfrisknanden betecknar man endast 67 som mirakel. De flesta av dessa erkändes i början av 1900-talet när många idag hanterbara sjukdomar betraktades som obotliga. Många av fallen gäller exempelvis olika former av tuberkulos, vilket var komplicerat att behandla innan man i hög grad började använda antibiotika . Flera av helandena det senaste halvseklet gäller multipel skleros. De sjukdomar som ska ha botats är dock enbart sådana som ibland kan gå tillbaka av sig själva – till exempel har inga amputerade ben mirakulöst vuxit ut igen – och det saknas belägg för att ”miraklen” rör sig om något mer än en kraftfull placeboeffekt.

Filmen Miraklet  i Lourdes från 2009 handlar om Christine som är rullstolsburen efter att ha drabbats av MS. Sjukdomen har gjort att hon blivit isolerad och för at bryta ensamheten ger hon sig ut på kulturella och reliösa gruppresor. På en resa till mirakelorten Lourdes vaknar hon en morgon upp och känner sig botad.

Här kan du läsa mer om filmen:

Miraklet i Lourdes

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.