Följ oss på Facebook

Assistans: Socialstyrelsen vill begränsa anhörigassistans till minderåriga

Publicerat 2014-02-02

Ungdomar bör inte enbart ha anhöriga som assistenter.

Vårdnadshavare som är sk egna arbetsgivare för barnets assistans bör inte kunna anställa anhöriga. Det anser Socialstyrelsen i i sin utredning.

Utredningen konstaterar att det finns 3553 minderåriga med personlig assistans/assistansersättning. Enligt utredningen uppskattas ca 70 % av dessa till största delen ha någon av sina anhöriga som assistenter. Utredningen säger att personlig assistans för de allra flesta fungerar bra men att det finns problem i form av hotad självständighet och frigörelse för barn samt dålig insyn i assistansens kvalitet.

Utredningen föreslår:

  • Att kommuner bör i större utsträckning bevilja andra insatser, tex korttidsvistelse, till barn som har personlig assistans.
  • Att assistansanordnare bör beakta att ungdomar som har anhöriga som assistenter även bör ha externa assistenter, (dvs assisenter som inte är anhöriga).
  • Att anhöriga som är sk egna arbetsgivare för sitt barns assistenter inte bör få anställa anhöriga eftersom barnet då kan isoleras från samhället och assistansens kvalitet inte kan följas upp.
  • Kommunens och Försäkringskassans ansvar för assistansens kvalitet i barns och ungdomars assistans bör förtydligas.

 

Läs utredningen: Barn med personlig assistans – Möjligheter till utveckling, självständighet och delaktighet. 

Källa: Assistanskoll.se

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.