Följ oss på Facebook

inspiration: Rullstolsburen på Catwalken i NYC Fasihon Week.

Publicerat 2014-02-14

"Jag var bara ännu en modell i showen, och det är precis så jag ville det skulle vara"

Designern Carrie Hammer är den första som har med en kvinna i rullstol på sin Catwalken i NYC Fashion Week.

Modeindustrin är utsatt för konstant tryck för att bredda spektrumet av skönhetsideal. Annonskampanjer med orealistiska skönhetideal har börjat kritiseras rejält,  stora varuhus har börjat använda plus-size skyltdockor och New Yorks senaste barnmodellagar är utformat en lag för att skydda alla modeller under 18 från exploatering.  Men det finns fortfarande gott om utrymme för ytterligare integration, säger Danielle Sheypuk, Ms Rullstols New York 2012.

”Personer med funktionshinder är en outnyttjad konsumentmarknaden när det gäller mode,” säger Sheypuk. ”Vi läser tidningar, shoppar i butiker, men ingenting har någonsin riktat till oss.”

Den 6 februari, första dagen av New York Fashion Week så är det designer Carrie Hammer som verkar har fattat grejen. Carrie Hammer bestämde sig för att röra om lite i grytan och har med rullstolsbundna Sheypuk i sin Catwalkshow.

”Jag tog beslutet att använda mig av förebilder istället för ”catwalk modeller”, sade Hammer i en intervju. ”Det är så viktigt för mig att kvinnor har en positiv kroppsuppfattning. Min linje gör kläder som passar kvinnor och inte kläder som kvinnor skall behöver passa in i.

Sheypuk, som har använt rullstol sedan 2 års ålder, säger att hon har ett långvarigt intresse för designkläder. Men det är alltid något som saknas, förebilder. Det är en självförtroende booster att se andra med funktionsnedsättningar i mode branschen. Det är som att,” om hon gör det,  så kan jag oxå göra det. Vem bryr sig om min rullstol?

Källa: Womens News 

Kommentarer

  1. Högklackar i rullstol!!! Vad ska hjälpmedelscentalen säga?

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.