Följ oss på Facebook

Hjälpmedel: Historien bakom en App som visar hinder för funktionshindrade

Publicerat 2014-03-07

Se filmen här...

Filmaskaparen Jason DaSilva som har multipel skleros hoppas att appen han utvecklat kommer att hjälpa andra rullstolsanvändare att göra städer som New York mer tillgängliga. För de flesta människor så träffar man sina vänner på middagar på restauranger, hoppar in i en taxi eller går ut på en shoppingtur så bör de inte kräva för mycket avancerad planering. Man vill bara kunna komma dit och gå in.

Men Jason upptäckt att dessa enkla åtgärder som han tog för givet de första 25 åren av sitt liv hyste dolda hinder som gjorde det nästan omöjliga att utföra i en rullstol. Steg, smala dörröppningar, spruckna trottoarer och hopplöst långa ramper var bara några av de hinder han stött på när han försökte navigera i New York, där han bor. De flesta av tunnelbanesystemet är utom räckhåll, eftersom inte alla stationer har hiss. Och inte alla taxibilar är utrustade för att lasta rullstolar heller.

Frustrerad av hans oförmåga att röra sig så fritt som han ville, så utvecklade han en AXS Karta – en plattform som gör att människor runt om i världen kan betygsätta företag och deras tillgänglighet och de viktigaste är att  de kan dela den informationen. Medan Americans with Disabilities Act ( ADA ), fick i uppdrag av kongressen 1990 att byggnader och andra anläggningar skulle bli mer tillgängliga för personer med funktionshinder, Jason fann en enorma variationen i hur väl lagen utfärdades. Läs vidare här... (Obs texten är på engelska)

Besök: AXS Map

 

Källa: Time Health & Family

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.