Följ oss på Facebook

Information: Studiecirkeln Mitt Val söker deltagare.

Publicerat 2014-03-21

Målet är att öka viljan och kunskapen hos deltagarna att vara med att påverka genom att delta i allmänna val.

I år kommer Studieförbundet Vuxenskolan, tillsammans med FUB och riksföreningen Klippan, att leda ett stort och spännande demokratiprojekt vid namn ”Mitt Val”, som syftar till att öka valdeltagandet hos personer med en intellektuell funktionsnedsättning (endast 2 av 10 röstar och det är förskräckliga siffror). Vi kommer att starta 36 studiecirklar samt genomföra en valdiskussion i Göteborg. Totalt kommer vi att engagera ca 250 människor, och projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och Ungdomsstyrelsen. Vi har politisk förankring genom kommunalrådet Thomas Martinsson, som ser detta som en mycket angelägen fråga.

Studiecirklarna (5 tillfällen före sommaren och 2 efter), är kostnadsfria och startar v.19 el 20, och vi vill gärna förlägga dem till dagliga verksamheter, gruppboenden eller aktivitetshus för att underlätta för deltagarna att vara med. Vi har 15 cirkelledare, och söker nu deltagare och ställen att hålla cirklarna på. Eftersom alla har rösträtt, vill vi nå så många som möjligt, även de som inte är på s.k ”hög nivå”. Vi är flexibla och anpassar innehåll och metoder efter deltagarna. Allt ska ske på deras villkor.  Vi kommer gärna ut och pratar om projektet på plats; Emily Gunnarsson från brukarorganisationen Grunden är gärna med, hon har en egen funktionsnedsättning och är bra på att engagera!

Innehållet i studiecirkeln:

  • Hur fungerar demokrati?
  • Hur kan vi alla bidra till att demokratin fungerar?
  • Hur kan vi på olika sätt påverka de som bestämmer i samhället?
  • Vem får rösta och varför ska du rösta?
  • Vad är demokrati i landsting och kommun?
  • Vad är riksdagen? Vad är regeringen? Vad är EU?
  • Vi tränar på hur det är att rösta i olika val och att ställa frågor.

 

Läs mer om projektet här:  Mitt val

Se informationsfilmen om projektet här:

Kontakt
Projektledare:
Annie Boström
annie.bostrom@sv.se
0738-33 03 03

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.