Följ oss på Facebook

Intensiven

Events: Teaterföreställningen ”Intensiven”

Publicerat 2014-03-24

Se den hyllade föreställningen Intensiven ?på Stadsteatern i Stockholm.

Sommaren 1993. En operation går inte som planerat men Dr Barham vill inte ge upp sin patient. Mamman fruktar det värsta och slåss för att rädda sin dotter från ett liv i respirator. I föräldrarummet finns Viktorias mamma som hellre anmäler läkaren än accepterar att dottern är bortom räddning. Hamids pappa serverar te och håller förnuftet vid liv medan sonen svävar mellan liv och död.

Som i en thriller följer vi tre olika sjukdomsfall och deras föräldrar. Svåra beslut skall fattas på kort tid och ställer mänskliga relationer på sin spets.

Om Intensiven

1993 förlorade dramatikern Mia Törnqvist sin dotter.  Hon blev två månader gammal. Om döden och vägen ut ur sorgen skrev hon då den uppmärksammade pjäsen ”Nora Schahrazades drömda liv”. Nu har hon återvänt till samma händelse drygt 20 år efteråt, men den här gången handlar det om sjukdomstiden, om veckorna på sjukhus innan barnet dog.

”Intensiven” handlar om några föräldrar som möts i sjukhusets dagrum under det att deras barns livsöden avgörs. Föräldrarna reagerar olika. En mamma vill hålla sitt barn vid liv till varje pris, en annan kämpar för sin dotters rätt att dö om utsikterna är att hamna i respirator.

Vem avgör vad som är ett värdigt liv? Kan vår vilja att rädda liv till varje pris, också leda till grymhet? Och samtidigt, kan någon ha en åsikt om huruvida en annan människas liv är värt att leva? Pjäsen handlar om de svåra val som föräldrar och sjukvårdspersonal ställs inför när det gäller svårt sjuka barn som inte har en egen röst. Den handlar om våra rädslor och om att våga acceptera livsvillkor som vi ändå inte rår över.

Trots att pjäsen är sorglig slutar den ändå i försoning och ljus. Livet och döden är varandras förutsättningar. Efter döden kommer livet, och tvärtom. 

Läs mer här och se vilka dagar den spelas..

Intensiven

Källa: Kulturhuset Stadsteatern

Foto: Carl Thorborg

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.