Följ oss på Facebook

Debatt: Emilia Wärffs fall skrämmer

Publicerat 2014-04-08

Rullstolsburna Emilia Wärff riskerar att förlora sin personliga assistans för att hon dansar i Danskompaniet Spinn

Skribenterna befarar att det kan leda till att andra kulturutövare med personlig assistans blir rädda och väljer att sluta.

Emilia Wärff är professionell dansare och reser runt stora delar av världen med sin dans. Emilia är också rullstolsburen.
I somras såg en kommunal handläggare inom funktionshinderenheten Emilia dansa i en föreställning. Efter det fick hon avslag på sin personliga assistans.

Efter det har vi fått fler signaler om att kulturutövare med personlig assistans känner sig rädda för att hamna i en liknande situation. Att våga visa sig, att utmana sina egna gränser kan straffa sig och leda till ett än mer begränsat liv – så var det nog inte tänkt med det goda livet.

Kulturpolitiken i Västra Götaland har fastställt att kulturen ska vara tillgängligt för alla. Vidgat deltagande och att gynna nyskapande är särskilt prioriterade områden. I GP 20140320 kunde vi läsa om problemen att uppfylla målen om tillgängliga lokaler. Men tillgänglighet till kultur handlar inte bara om möjligheten att få komma som publik utan även få vara en medskapare inom kulturlivet.

Danskompaniet Spinn, i vilket Emilia ingår, har ett uppdrag från Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen och ett tätt samarbete med Kultur i Väst som bland annat innebär att kompaniet ska göra ett pionjärarbete inom tillgänglighet och sprida kunskap om arbetssättet kring integrerad dans. Vänersborgs kommun har ett särskilt fokus på integrerad dans.

Självklart ska handläggare på Funktionshinderenheten följa sina direktiv, men de måste också skaffa sig kunskap om individens förutsättningar, och i detta fall, även förstå att dansen skapar illusioner.

Emilia har ingen känsel i ena sidan och har mycket begränsade möjligheter att röra sig av egen kraft. Tillsammans med sina danspartners kan hon röra sig till viss del eftersom det finns danstekniker att använda. Det här är inget ovanligt. Läs vidare här….

Källa: Borås Tidning

Foto: Per Englund.

Kommentarer

  1. Assistans handlar om att kunna leva under tummen, inte att leva som andra.

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.