Följ oss på Facebook

inspiration: Dokumentären ”Is Seeing Believing”?

Publicerat 2014-09-16

Daniel Kish, som förlorade synen som barn. Han kan nu skapa en vision av världen genom att klicka med tungan.

Horizon utforskar den märkliga och underbara värld av illusioner – och avslöjar knepen de spelar på våra sinnen och varför de lura oss. De visar hur lätt det är att lura din smak genom att ändra färgerna av mat och dryck, förklara hur det du ser kan ändra vad du hör, och se hur opålitliga vår känsla för färg kan vara.

Men alla dessa knep har en allvarlig syfte. Det hjälper forskare att skapa en ny förståelse för hur våra sinnen fungerar – inte som enskilda sinnen, men sammankopplade. Den rymmer den spännande möjligheten att en mening kan mappas till en annan.

Detta är vad som hände med Daniel Kish, som förlorade synen som barn. Han kan nu skapa en vision av världen genom att klicka med tungan, detta tillåter honom att ”echolocate” som en fladdermus.
Och i en serie av MRI skanningar, försöker nu forskare att ta reda på om Daniels hjärna faktiskt har kopplat om sig så det gör det möjligt för honom att använda ljud för att skapa en visuell bild av världen.

BBC.Horizon.2010.Is.Seeing.Believing.HDTV.x264.AC3.MVGroup.org from okyanusum on Vimeo.

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.