Följ oss på Facebook

Events: Världspremiär för Mondgewächse på Göteborgs Konserthus

Publicerat 2014-10-16

Mondgewächse är ett nytt musikverk från Share Music Sweden med premiär 19 oktober kl.18:00, på Göteborgs konserthus.

Ensemblerna som ingår är Gageego! från Göteborg, samt In:fluence Ensemble från Share Music. Den internationella tonsättare Patricia Alessandrini står bakom musikverkets idé, där nutida kammarmusik möter musikteknologi.

Skapa musik med kroppen? Spela piano genom att enbart vrida på handleden? Eller lyssna hur rörelse skapar en digital tavla som i sin tur skapar ljud? Publiken får uppleva en unik föreställning där traditionella instrument, sensorer och live motion tracking tillsammans öppnar upp både syn och hörsel för nya möjligheter att skapa musik på scenen.

Mondgewächse är Share Musics tredje beställningsverk och Patricia Alessandrini valdes efter en global utlysning efter tonsättare. Hon är känd för att ofta arbeta med datorer och elektronik i sina verk. Hennes idé är att utforska relationen mellan musikern och instrumentet.

tonsattare_patricia_alessandrini

Tonsättare Patricia Alessandrini

Därför är personerna som deltar en viktig utgångspunkt och alla är inblandad i verkets arbetsprocess. Under premiären får publiken se och uppleva nya instrument, som har utvecklats enbart för föreställningen. Det handlar om tekniska instrument som har utvecklats och programmerats, utifrån var och ens förmåga. Under den processen har Patricia arbetat tätt ihop med Goldsmiths University London och Interaktiva Institutet i Göteborg.

Meningen med verket är att utveckla den nutida musiken och ge fler personer möjlighet att delta, genom instrument som går att spela oavsett förmåga. Samt driva på intresset för utveckling av nyskapande teknik. Föreställningen har fått namnet Mondgewächse, dels en koppling till 1900-talspionjären Arnold Schönberg och hans stycke Herzgewächse, dels som en fantasieggande bild: ”Månväxter”.

Influence_ensemblen

Ensemblen Influence

Share Music Sweden har i dryga 10 år varit verksamma i Sverige med att skapa föreställningar och arrangera kurser med den konstnärliga processen i fokus. Användningen av tekniska innovationer och nya instrument, som möjliggör kreativt skapande oavsett funktionsförmåga, har en central roll i verksamheten. Samarbeten med några av världens främsta aktörer inom detta område har inspirerat och legat till grund för att utveckla ett större konstnärligt projekt där ”arts technology” står i fokus.

 

För biljetter och mer information gå in på länkarna under:

Biljetter och information

www.sharemusic.se

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.