Följ oss på Facebook

Bemötande: Kampanj mot Funkofobi

Publicerat 2014-11-03

Genom en kampanj för att få in ordet "funkofobi" i Svenska Akademins ordlista vill förbundet Unga Rörelsehindrade uppmärksamma den psykisk ohälsan bland unga med funktionsvariationer.

Idag har fördomar mot personer med funktionsvariationer inget eget ord. Men det betyder inte att det saknas fördomar mot personer med funktionsvariationer, det menar Johanna Andersson, talesperson för Unga Rörelsehindrade.

– Personer med funktionsvariationer blir idag förminskade till en diagnos. Vi lär oss tidigt att vi är patienter och inte medborgare. Det är fördomar som kan liknas med homofobi, sexism och rasism. Vi blir en diagnos.

En rapport från Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällsfrågor visar att den psykisk ohälsan bland personer med funktionsvariationer idag är ovanligt hög jämfört med andra ungdomsgrupper. Rapporten visar att ohälsan bland ungdomar med funktionsvariationer är fem gånger så hög, jämfört med andra ungdomar. Anledningen till den höga psykiska ohälsan, menar myndigheten, kan inte förklaras av funktionsvariationen i sig. Johanna Andersson är inte förvånad.

– Vi vet vad den psykiska ohälsan beror på, det är fördomar och okunskap. Därför genomför vi nu vår kampanj för att uppmärksamma de fördomar som finns mot oss som har funktionsvariation.

funkofobi.se kan du skicka ett färdigskrivet mejl till Peter Englund (ständig sekreterare i Svenska Akademien) och uppmana honom till att ha med ”funkofobi” i nästa års version av SAOL (Svenska Akademins lista över det svenska språket). Du kan även ge kött och blod till statistiken genom att dela en berättelse om funkofobi.

– Fördomarna finns. Det vet vi som har funktionsvariationer, forsätter Johanna Andersson. Detta är en kampanj för att uppmärksamma så många som möjligt om dessa fördomar – funkofobi. Att prata om fördomar är ett första steg att motverka dem.

Du kan läsa mer om kampanjen och psykisk ohälsa bland unga med funktionsvariationer på funkofobi.se.

Länkar:

Funkofobi

Förbundet Unga Rörelsehindrade

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.