Följ oss på Facebook

cerebralpares

Kärlek & Sex: Cerebral Pares och sexualitet

Publicerat 2015-08-31

Sex är ett ämne som åberopar känslor och tankar av lycka och sorg, rädsla och glädje, osäkerhet och intimitet för att nämna några, vare sig de har en CP-skada eller inte.

Under följer en text skriven a som driver sidan cpexperience.com Texten är översatt från engelska.

Celebral Pares och Sexualitet

Sex är ett ämne som åberopar känslor och tankar av lycka och sorg, rädsla och glädje, osäkerhet och intimitet för att nämna några, vare sig de har en CP-skada eller inte.När man har en CP-skada kan det komplicera saker och ting lite, både fysiskt och känslomässigt. Medan jag har varit lite tveksamma till att skriva om detta, så jag tror att det bör göras, eftersom det trots allt är en ganska viktig och normal del av människors liv.

Problemet med mig själv

Min största oro när det kom till sex, innan jag hade upplevt det var helt enkelt ”Skulle jag någonsin får uppleva det?” I mitt sinne var detta en helt berättigad fråga, och en som jag inte hade ett klart svar på för tillfället. Jag hade bara hopp. Eftersom relationer i allmänhet var ett så stort hinder för mig när jag växte upp, eftersom ingen var intresserad av att vara med någon med en CP-skada när de var yngre. Men mitt egen självförtroendet var också i rännstenen, och jag själv, kunde inte förstå varför någon skulle vilja ha mig. Människor brukade plocka upp på det, och låt mig säga er, det är inte en tjej / kille magnet. När jag blev äldre blev mitt självförtroende också förändrat till det bättre, relationer och därefter sex var inte bara en önskedröm, men också en realistisk del av min framtid.

En annan mental hinder för mig att övervinna var att låta andra komma nära min kropp på ett intim sätt. Visst som barn var jag van vid att få hjälp med olika uppgifter, vissa lite mer privata än andra, och på ett sådant sätt som jag var van vid att behöva ha mindre sekretess inom vissa områden, men det var på ett helt annat sett. När det kom till intima och sexuella delar kände jag mig mycket mer obekväm, delvis också eftersom jag var obekväm med min egna kropp så att säga.
Vi var knappt på speaking terms i sena tonåren och tidiga 20 års åldern men jag lyckades leva med det. Tanken på att någon annan skulle få komma nära mig, och eventuellt se allt som var annorlunda eller ”fel” var väldigt tuff

Löjliga saker som ärr, började plötsligt bli en källa till oro, den oro hade jag aldrig haft förut, min styvheten och klumpiga rörelser blev också en källa till förlägenhet. Det tog många timmar och erfarenhet innan jag till slut blev bekväm med att låta någon så nära, men som med alla saker i livet, växer vi snabbare när vi är utanför vår komfortzon, så länge det är vårt eget val åtminstone.

Jag minns första gången jag hade sex, jag var osäker och otrygg (förmodligen som de flesta andra människor), men till skillnad från de flesta andra människor så var jag också osäker på grund av min Cp-skada. ”Skulle jag kunna göra allt?” ”Vad händer om jag började få kramper eller krampar i mitten av det? Hur pinsamt! ”Kommer hon tycka att jag är klumpig?”, ”Ska jag säga till henne att jag är nervös över det här?”. Dessa frågor var bara några av det funderingar som gick igenom mitt huvud inför min första gång. Jag minns att jag beslutade att inte säga ett ord, eftersom jag var så osäker, och ärligt talat jag visste ju inte ens vet vad som väntade mig. För första gången i mitt liv visste jag inte hur min kropp skulle reagera.

Det gick faktiskt ganska bra när allt kommer omkring, och det gav mig fördelar (tror jag), på grund av mina osäkerhet med mig sjäv så hamnade fokus på henne väldigt mycket, helt enkelt eftersom det var lättare och chansen blev mindre att jag skulle ”paja” det, jag tror inte att hon förstod att så var fallet och hon klagade inte. 🙂

I efterhand tycker jag att jag borde ha sagt något innan, och vi började prata om dessa frågor, som gjorde oss mer bekväma med situationen, även om jag hade pratat igenom det med henne innan, kunde det nog ha gjort mig mycket mindre spänd och orolig, och kanske hade lett till en ännu mer njutbar upplevelse.

Problemen med andra

Som nämnts ovan, när du har en funktionsnedsättning så kan det vara svårare att hitta någon som acceptera dig som lika och vara öppen för en romantisk relation med dig, för att inte tala om att ha sex med dig. Att komma över det faktum att det kan vara svårare att hitta en accepterande partner bara det är hårt, men det kan vara lika svårt att hitta någon som är okej med tanken på att ha sex med dig, oavsett om det är i en relation eller inte. Vetenskaplig forskning finner inte överraskande att det sexuella behov och önskemål hos dem med en CP-skada är i allmänhet densamma som hos icke funktionsnedsatta människor. Och därmed blir utrymme för frustration, själv tvivel och osäkerhet större.

Och även om du hittar en sexpartner, behandlar de kanske inte dig som du förväntar dig att de ska behandla alla andra i den situationen. Jag har upplevt att jag ”hanteras med silkesvantar” även som vuxen i skolan av lärare, mina föräldrar eller andra vuxna (liksom vänner) i vardagliga situationer, eftersom de var osäker på vad jag kunde göra på egen hand, eller om jag behövde hjälp. Det fick mig inte att känna mig speciellt självständig.

Detsamma kan tyvärr inträffa när det gäller sex. Din partner kan göra allt för att vara så försiktig som möjligt,  eller inte agera som fria och ohämmade som de normalt skulle i den situation, i rädsla för att göra dig illa. Vilket i sig är ganska ironiskt, eftersom det finns få människor som kan hantera smärta eller obehag samt de med en CP-skada, helt enkelt eftersom vi upplever det till viss del varje dag. Men för din partner kan du vara ”bräcklig” för att du har en funktionsnedsättning. Detta är anledningen till att kommunikation är så viktigt. Du bör vara öppen och ärlig om vad du vill, samt respektera din partner och hens önskemål.

Som på många andra områden för mig, som till synes kan verka vara små enkla saker, kan verkligen få min självkänsla att dala, även när det gäller detta. Till exempel på grund av brist på finmotorik så när det kommer till att öppna och sätta på en kondom är det i sig en riktig utmaning, och i själva verket så är det mycket svårare än själva sexakten. Det bästa sättet för mig är att tala om det, berätta för din partner hur det är, och det kommer att lugna ner situationen och göra att det känns mindre hotfullt och lättare. Plus, att din partner blir glad över att få hjälpa dig.

Fördelarna med ett bra sexliv

Det finns många fördelar med ett hälsosamt sexliv, för alla, även de med en CP-skada. Det finns en holländsk studie som tyder på att det kan hjälpa till att lindra spasticitet och stelhet till exempel. Men jag tror att belöningen är lika mycket mental som den är fysisk. Efter att jag hade min första sexuella erfarenhet växte jag i förtroende, inte bara sexuellt, utan som människa. Jag kände mig också mindre annorlunda, för jag hade ju gjort något som är en stor del i vad det innebär att leva ett ”normalt” liv, jag kände mig faktiskt mindre annorlunda och att min CP-skada inte definerade mig lika starkt längre.

Text: 

Källa: Cpexperience.com

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.