Följ oss på Facebook

Bemötande: 9 personer med funktionsnedsättning delar med sig av konstiga situationer

Publicerat 2015-09-24

Livet är fullt av konstiga ögonblick. Men visste du att, enligt en undersökning så känner två tredjedelar av brittiska folket sig obekväma med att prata med människor med funktionsnedsättning.

Och ännu värre, en femtedel av 18- till 34 -åringarna erkände att de har undvikit att prata med en person med en funktionsnedsättning helt och hållet av rädsla för att säga eller göra fel saker.

Scope vill ändra på det genom att öka medvetenheten med sin  kampanj #EndTheAwkward campaign.

Här är några erfarenheter personer med funktionsnedsättning har delat med Scope. Du kan också få tips om hur man #EndTheAwkward från Scope hemsida.

1. Behöver han en högre stol?

Phil

 Phil är en webb- och grafisk formgivare från Wales. Han har en form av dvärgväxt .

” Jag var på en middags date, och servitrisen frågade min date om jag behövde en barnstol innan vi kom till vårt bord. Självklart behöver jag inte en barnstol, som ni kan förstå, så var detta en mycket pinsam situation för mig och min date – men också för vår servitris, som verkligen kände sig dum och bad om ursäkt. Jag tog de inte så hårt, jag kunde faktiskt skratta åt det efteråt.”

2. Min pojkvän Googlade ” Hur kysser man en rullstolsanvändare” 

Emily

 Emily är en reseskribent och arbetar för närvarande på tillgängligheten vid Rio Paralympics  Hon har Cerebral pares och använder rullstol.

”Min pojkvän och jag har varit vänner sedan vi var 16, fnissar fortfarande åt hans bekännelse till att han Googla ” hur kysser man en rullstolsburen ” innan vi fick ihop det … Jag har just googlat det själv nu och inte helt överraskande, var resultat så här  ” böj dig ner ” eller ” luta dig framåt ”. Min personliga favorit måste vara ” säga att du vill berätta en hemlighet för henne, och bara kör ” med en småleende ansikte för extra bonuspoäng . Lyckligtvis så följde han inte detta råd…”

3. Jag skall fixa dig!

Lee

Lost Voice Guy aka Lee Ridley är en stand- up komiker som använder ett kommunikationshjälpmedel. ”

Jag har gått på några dater med flickor som har kommit för att titta på min stand-up , och det är en date som jag aldrig glömmer . Första daten är alltid lite besvärlig, men denna gick faktiskt riktigt bra. Den besvärliga delen kom nästa dag när hon skickade mig en lista över läkare som hon trodde kunde ” fixa ” mig . Det var hennes exakta ord. Jag kan ju tillägga att det inte blev en andra date – i stället skickade jag henne en lista över läkare som kan göra hjärntransplantationer ” .

4. Jag kan smuggla in vad som helst på en konsert

sam

Sam har symphysis pubis dysfunction ( SPD ) , vilket innebär att musklerna som håller hennes bäcken tillsammans är alltför avslappnad , och hon behöver kryckor eller rullstol för att ta sig runt.

Jag har märkt att när jag använder min rullstol på en organiserad händelse, så kollar vakterna aldrig i min väska. När mina kusiner och jag gick för att se Spice Girls, så kollade vakterna igenom alla deras väskor och påsar men av någon anledning kollade dom inte min väska. Vi hade alla flaskor med vatten och mina kusiner fick veta att de inte kunde ta dem vidare in till arenan. Men den anställde böjde sig ner till mig och sa: ” Men, du kan ta med ditt vatten in. ” Det är en intressant inblick i andra människors tafatthet kring funktionshinder. Rädslan för att kränka en person med funktionshinder är större än rädsla för att en bomb skall gå av – Jag tycker detta är väldigt fascinerande ” !

5. Kan du ha sex?

sam-renke-blog2

Samantha Renke är en skådespelerska. Hon har benskörhet och använder en rullstol.

” Ibland verkar folk inte veta hur man startar en konversation med mig, ofta blir det väldigt direkta frågor. Till exempel om jag kan ha sex. Jag skulle inte gå upp till någon på gatan och fråga ” Ursäkta, vad är din favorit ställning? ”. Jag är en tuff tjej och jag kan ta så mycket som de kan ge, men jag gillar också bli uppvaktat och behandlas med respekt. Jag är en kvinna trots allt .”

6. Har du licens för den?

tom

Tom har Cerebral Pares och använder sig rullstol.

”Jag var och handlade i ett shoppingcentrum förra året när en främling stoppade mig och sa: ” Har du licens för den? ” (Som betyder min rullstol ) ,så jag sa:” Den har jag inte hört förut! ” Mannen tillade sedan: ”Hur länge har du varit i den där då, eftersom många människor bara fejkar det och egentligen inte behöver en rullstol. ” jag svarade då , ” jag använder den bara för skojs skull, för att jag inte har något bättre för mig! ”

7. Du ser ju inte som en blid person

Emily-Davison

Emily Davison, även känd som Fashioneyesta , är en vlogger. Hon är synskadade och har en ledarhund som kallas Unity.

”En dag på bussen satt jag på en av de sittplatserna som är reserverade för personer med funktionsnedsättning, äldre personer eller gravida. Min ledarhund var utom synhåll och därför kan jag se ut att vara en ” normal person ” – en term som jag använder mycket löst. En äldre herre säger då till mig: ‘ Kan du flytta på dig! Dessa platser är för personer med funktionsnedsättning. ” Det råkade vara såmin hållplats var vid nästa stopp, så i stället för att starta ett bråk,reste jag mig upp så att min fyrbenta vän syntes, i all sin ledarhund prakt. Det blev dödstyst … Sedan sa han : ” Åh herre gud! Sätt dig ner … det är … det är bara det att  … du ser inte blind ut!

8. Lat, nej bara funktionsnedsatt!carolvickers

Carol är en administrativ chef från Leeds. Hon har Ehlers – Danlos syndrom.

En gång hamnade jag i en hiss tillsammans men en mycket högt uppsatt chef på ett företag som jag brukade arbeta för. Jag skulle upp upp en våning, men jag behövde ta hissen eftersom jag har jätte svårt att ta mig upp för trappor. Jag tryckte på knappen, och han tittade på mig och sa: ” Bara en våning? Är vi lite lata? ” Jag log och sa:” Nej, bara funktionsnedsatt. Efter detta var han alltid väldigt tillmötesgående. Men det slog mig att det är precis så här världen ofta ser på funktionsnedsatta.

9. Vad roligt att se att du är ute!

Kelly

Kelly har spinal muskelatrofi och använder elrullstol.

På Global Festivalen, stod min man och jag backstage och dansade, det var fler människor som tittade på oss än på själva spelningen. Folk knakade mig på ryggen och försökte ge mig high- fives. Människor kommer fram till mig varje gång jag är ute och berätta hur mycket respekt de har för mig. Bara för att jag är ute och festar! Kommentarer som ” jag är verkligen glad över att se att du kommer ut .” Mötts jag av nästan varje gång jag är ute.

Källa: The Mighty

 

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.