Följ oss på Facebook

Resor: Rullaman I New York

Publicerat 2015-09-29

Går det att ta sig till och fram i New York (dessutom för första gången tvärs över oceanen!) i en elektrisk rullstol utan hjälp från några bekanta eller familj som bor där, med medelgoda kunskaper i engelska? Ja, det går! En reseskildring skriven av Zibi.

En resa till USA var min dröm ända sedan jag var liten, kanske främst på grund av filmer från vilka jag inhämtat kunskaper om Amerika.

Men en sak i taget. Hur gick det till att äntligen komma till New York? Som medborgare i Polen behövde jag visum. När jag fortfarande bodde i Polen fick jag alltid höra; att få visum till USA kan nästan jämställas med en mirakel. Den amerikanska regeringen tror förmodligen fortfarande att varje polack som vill resa till USA vill stanna där för gott och arbeta. Men det är ju absurt att tänka så nuförtiden. Något har ju förändrats under de sista två årtionden även i Polen eller hur? Amerika uppfattas inte längre av polacker som ett paradis där lönerna överskrider de polska några tiotal gånger. Men åter till saken.

Jag bor i Sverige och trots att jag fortfarande är medborgare i Polen valde jag USA:s ambassad i Stockholm som slagfält för kampen om det amerikanska visumet. Först behövde jag fylla i ett väldigt långt formulär online och bifoga mitt foto. Formuläret var på engelska så klart. Man måste betala en ansökningsavgift i förskott och här dök det upp ett problem eftersom de inte accepterade VISA-kort och kontonumret var angivet i ett konstigt format. Efter ett längre sökande lyckades jag finna ett ”vanligt” kontonummer och betala ansökningsavgiften.

I teorin bokar man online ett besök vid ambassaden vid en viss tidpunkt. I praktiken är det dock så att efter att ha kommit på plats vid den fastställda tidpunkten väntar man i en kö. Ingången till ambassaden liknar en ingång till en fästning. Vid porten, och egentligen i en liten byggnad, är kontrollrutinerna strängare än på flygplatser. De söker igenom medhavda väskor, kläder och skannar allt. Jag var tvungen att ta en klunk av det vatten som jag haft med mig eftersom de ville kolla om det inte var något farligt i flaskan. Gräsligt! Samtalet gick väldigt fort, de ställde egentligen inte alls några av de frågor om vilka jag läst tidigare. De frågade var jag arbetar, sedan hur länge jag bott i Sverige och vart jag ska i USA och hur länge jag skall stanna där. Jag lämnade mitt pass på ambassaden och tre dagar senare väntade ett stämplat visum på mig i brevlådan. Wow! En dröm var uppfylld!

Förberedelser för resan gjorde jag på Internet med min ganska dåliga engelska. Jag måste medge att man på nätet kan hitta all information som behövs vad gäller tillgänglighet eller anpassning av olika medel eller ställen. Man kan utan problem planera och förbereda hela resan framför datorn.

Jag var lite orolig för flygningen på grund av att den varar så länge men det visade sig att jag oroat mig i onödan. Sätena var mycket bekväma och helt olika de som finns i flygplan som flyger på kortare sträckor i Europa.

rullstolsmaninewyoek8

På flygplatsen i New York blev jag glatt överraskad över servicen. Assistenterna presenterade sig, frågade efter anvisningar om vilken hjälp jag behövde. Min rullstol hamnade i ombordstigningsbryggan på ett ögonblick. Vi landade på flygplatsen Newark-Liberty som finns utanför stan men att ta sig från flygplatsen till Manhattan var inget som helst problem. Personalen reagerar genast när de ser en person som går mot tågstationen eller som snurrar runt vid biljettautomater, och visar vägen till aktuell plattform. När ett tåg anländer fäller en hjälparbetare ut en speciell ramp för att möjliggöra för passagerare i rullstol att köra in i tåget.

När man ska ut från tåget ser konduktören till att rampen är utfälld. Alltså, att ta sig från flygplatsen till New Yorks centrum är inget problem, inte ens i en elektrisk rullstol.

rullmaninewyork3

Och vad ska man göra nu? Det var en skämt naturligtvis, jag bokade ju hotellet för en månad sedan och planerade vägen dit i förväg. Tyvärr är tunnelbanan endast delvis anpassad för rullstolar, jag tycker dock att det räcker för att man kan förflytta sig i staden relativt fritt. Tunnelbanan är väldigt omfattande och har 468 stationer, varav kanske en av tio är rullstolsanpassad, men det är just de mest populära och grundläggande stationerna. På varje station finns kartor där det är markerat vilka stationer som är rullstolsanpassade. Samma kartor finns på tunnelbanans hemsida. På hemsidan finns alla rullstolsanpassade stationer beskrivna mer detaljerat. På själva stationerna finns ingångar för rullstolar markerade. De är något upphöjda vilket gör att det är smärtfritt att köra in i vagnen. För att sammanfatta det hela tycker jag att New Yorks tunnelbana är försedd med en väldigt bra skyltning och att den verkligen är funktionell.

rullmaninewyork2

En intressant sak är att alla stadsbussar i New York i praktiken är rullstolsanpassade, dvs. de är utrustade med liftar. Det är ju helt fantastiskt tycker jag, även om jag själv inte haft tillfälle att använda dessa. Jag använde däremot taxi för personer med funktionsnedsättning ,de är sådana där vanliga gula taxibilar. Det skall vara många av dem men en gång då jag beställde en sådan taxi sent på kvällen fick jag vänta i över en timme. En New York-bo berättade för mig att det är vanligt i New York.

rullmaninewyork6

Att förflytta sig i rullstol i New York är lite påfrestande, måste jag konstatera. Trottoarerna är ofta slitna och gatorna på övergångsställen har ibland många hål. Dessutom finns det många ställen där det pågår byggarbeten, det finns byggställningar m.m. Även den omfattande trafiken, både avseende fotgångare och bilar, bidrar till problem. Det brukar finnas nedfarter från trottoarer vid övergångsställen, det händer dock att det är en hög trottoarkant då och då, och då gäller det att köra tillbaka till ett annat övergångsställe eller klara det på något sätt, kanske så som på bilden.

rullmaninewyork7

Jag måste skriva några ord om toaletter eftersom det var en stor överraskning för mig. Den första överraskningen ägde rum på flygplatsen då jag frågade om handikappanpassade toaletter. Svaret var: Hm, det var en bra fråga. Handikappanpassade toaletter utgörs vanligen av större toaletthytter i vanliga toaletter. Det finns inte några separata handikappanpassade toaletter såsom det är hos oss. Ibland finns det separata familjetoaletter och dessa rekommenderar jag mest. De flesta sevärdheterna i New York är verkligen bra anpassade för handikappade personer. Oftast dyker någon av personalen upp för att ge vägledning redan vid biljettkassan eller ingången. Man kan alltså utan problem beundra New Yorks panorama från 102:a våning på en av World Trade Centers byggnader eller skyskrapornas charm på en färja som åker mot Frihetsgudinnan.

rullmaninewyork5

Sammanfattningsvis tycker jag att man utan problem kan ge sig iväg på en resa till New York till och med i rullstol. Naturligtvis är det bättre att förbereda sig inför resan och upprätta en reseplan i förväg, och först och främst skriva ut viktiga adresser, hemsidor eller kartor.

Text och Foto: Zibi

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.