Följ oss på Facebook

Bemötande: Varför ifrågasätter du mitt behov av rullstol?

Publicerat 2015-12-07

En text skriven av Beth Griffiths för Huffington Post.

En av de saker som retar mig mest med att ha en osynlig sjukdom är när främlingar kommer fram till mig och säger att jag inte behöver min rullstol eftersom de såg mig att stå upp eller att jag faktiskt gick till min stol från bilen. Jag har, tappat räkningen på hur många gånger ja har blivit kallad bedragare och att jag fejkar bara för att jag inte är förlamad.

Du behöver inte vara förlamad bara för att du sitter i rullstol

Det är inte så svårt att förstå att vissa människor använder rullstol eftersom det är farligt för dem att gå. Dom kan tex falla ihop eller kollapsa. Andra använder dem eftersom promenader är smärtsamt och orsakar dislokationer (jag har Ehlers-Danlos syndrom och fibromyalgi och detta är fallet för mig). Personen kan ha en muskelsjukdom, som gör att dom blir trötta väldigt snabbt. Ja det finns många skäl till varför en person använder en rullstol. Men den viktigaste saken att komma ihåg är: om du inte känner personen som använder rullstolen så har du ju inget med det att göra överhuvudtaget!!!

Ett annat råd: om du ser någon parkera på en handikapparkeringsplats och de har ett handikappskort i rutan men går ur bilen och ser friska ut och går, ifrågasätt dem inte. (Visst det förkommer tyvärr att dessa kort missbrukas) Om de har ett handikappstillstånd så har de rätt att använda den platsen. Du har ingen aning om vad personen ifråga har för problem. En gång blev jag trakasserad av en man som trodde att jag inte behövde mitt handikappskort. Han tyckte inte jag skulle parkera på dessa platser, han stod och väntade på utanför butiken för att berätta det. Det var ganska skrämmande för en 20-årig flicka att konfronteras med en främmande man.

Jag skulle inte gå upp till en slumpmässig person och ställa dem en massa personliga frågor, så varför är det ok när en person har en funktionsnedsättning eller använder ett hjälpmedel?

Jag får ständigt frågan:

– ”Har du vart med i en olycka?”

— ”Vad hände?”

– ”Varför behöver du rullstol”

Alla dessa är frågor från människor jag aldrig sett förut och aldrig kommer se igen.

En annan sak: ungdomar kan oxå drabbas av sjukdomar. Unga människor kan oxå behöva använda en rullstol. Det är inte något du plötsligt har endast har rätt till när du blir äldre.

Vissa äldre blir kränkta när de ser mig i min stol – som att jag inte har förtjänat rätten att använda en eftersom jag inte har uppnått en viss ålder. Jag får ofta nedlåtande kommentarer om hur jag är för ung för att ha en rullstol eftersom jag är bara 20 år gammal. Det var inte så att jag valde  att behöva sitta i stol och jag är ganska säker på att med all min smärta så har jag förtjänat rätten att använda en.

Söta människor kan också ha en funktionsnedsättning. Det är så himla vanligt att man för höra att du är alldeles för vacker för att sitta i stol. Vad har det med saken att göra? Det är ju smickrande att folk tycker jag är vacker, men det är svårt att inte se det som en bakvänd komplimang. Jag insåg inte att bara oattraktiva personer kan ha en funktionsnedsättning. Deras antagande är oförskämt.

Så nästa gång du ser någon i en rullstol och du vill  småprat, prata om någonting som du skulle göra men vilken annan person som helst – prata om vädret, prata om vad du vill – men inte om vad det är för ”fel” eller vad som försiggår i deras kroppar. Eftersom du har ingen aning.

Text

Källa: http://www.huffingtonpost.com/

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.