Följ oss på Facebook

vadrullstolsanva?ndareavskyrattho?ra

Bemötande: 15 saker en rullstols användare avskyr att höra

Publicerat 2016-01-15

Personer i rullstol får höra massor av kommentarer under deras dagliga liv.

Många kommentarer kan tyckas oskyldigt, medan vissa visar brist på kunskap i samhället när det kommer till personer som använder rullstol. Folk hör om myter eller så vet dom inte mycket om livet i rullstol. Här är en lista över specifika saker personer som använder rullstol avskyr att höra.

1. ”Jag ska be för dig”

Denna kommentar får vi fler gånger än folk skulle tro. Visst jätte fint att du vill be för mig, kommentaren är tänkt att verka vänlig och omtänksam. Bara för att du använder rullstol betyder det inte det att du är sjuk, har en sjukdom eller ligger på din dödsbädden. De flesta rullstolsanvändare är helt friska och vissa är till och med olympiska idrottare. Som icke rullstols användare behöver du inte berätta för personen i rullstol att du kommer att be för dem. Men om du vill göra det, kan du göra det tyst.

2. ”Vad har hänt med dig?”

Detta är en extremt personlig fråga. Det finns en mängd olika skäl att en person använder en rullstol. De flesta berättelser är djupt privata och den rullstolsburne vill inte spendera varje dag av sitt liv diskutera det upprepade gånger med främlingar. Du behöver inte ställa denna fråga alls. Om personen i rullstol känner sig bekväm och har lust att berätta om orsaken till att dem använder rullstol så gör dem det!

3. ”Grattis”

Generellt blir människor glada och stolta över att bli gratulerade för insatser och prestationer. Vanligtvis så får man denna typ av kommentar när du tagit studenten, fått ett nytt jobb, äktenskap eller födseln av ett barn. Vissa icke funktionsnedsatta människor gratulerar rullstolsanvändare för att det sätter sina matvaror på rullbandet, som om det vore en enorm prestation (i vissa fall kan det faktiskt vara det). Gör inte bort dig själv med att gratulera rullstolsburna när det gör vardagliga saker.

4. ”Hur snabbt går den där?”

Det är så ofta folk ställer denna fråga och tror att de är roliga. Hur snabbt går din rullstolen? Vissa icke funktionsnedsatta människor vill till och med tävla mot rullstolen. Återigen, gör inte bort dig med denna typ av humor eller samverkan. Rullstolsbundna är människor precis som du. De använder en rullstol för att ta sig fram. Ingen frågar hur snabbt dina ben kan gå. Så snälla avstå från att ställa denna fråga.

5. ”Stay Positive”

Vem har sagt att den som använder rullstol är deprimerad eller ledsen? De lever ett liv fyllt med allt de du oxå gör, förmodligen ännu mer. Personer i rullstol tar sig fram i livet lite annorlunda jämfört med icke funkionsnedsatta människor. Tänk på att de flesta rullstolsanvändare kommer att behöva använda sin stol för resten av deras liv. De flesta har kommit till rätta med detta faktum och lever mycket glada och positiva liv.

6. ”Jag är så glad att jag inte behöver använda rullstol”

Denna tanke går naturligt genom medvetandet hos många människor, men du behöver inte säga det högt och du behöver verkligen inte säga det direkt till personen i rullstol. Även om du kan vara tacksam att du inte behöver stå ut med det dagliga hinder som rullstolsanvändare möter, behöver du inte uttrycka det högt.

7. ”Använder din patner oxå rullstol?”

Förutsatt att detta är naivt och visar brist på kunskap och hänsyn för personen i rullstol. Denna fråga visar automatiskt att du utgår från att rullstolsburna och att icke rullstolsburna människor är olika och bör inte interagerar med varandra, för att inte tala om att gifta sig.

8. ”Du är för snygg för att använda rullstol”

Rullstolsbundna är människor precis som alla andra. Vare sig de är snygga eller inte bör inte diskuteras. Det är samma för icke rullstolsburna. Att vara i en rullstol har ingenting med det fysiska utseende att göra!

9. ”Det är härligt att se att du är så produktiv”

Icke funktionsnedsatta människor har ofta en bild av att personer i rullstol inte kan göra någonting själva. Detta är väldigt långt från sanningen. Personer i rullstol lever sina liv och utför allt de föresatt sig att göra. Självklart behöver det lite extra hjälp ibland beroende på vilken typ av funktionsnedsättning det har. Så om du ser en person i rullstol gå från jobbet och stannar till vid mataffären, precis som du gör, behöver du inte säga ”Oj vad duktig du är” eller ”det är härligt att se att du är så produktiv” dessa uttalanden får det att låta som om du förringa personen i rullstol och förutsätter att de inte kan göra något själva. Nästa gång du är i en livsmedelsbutik efter jobbet, tänk om någon kom upp till dig och sa så, Hur skulle du känna?

10. ”Känner du Brian?”

Bara för att du känner två personer som använder sig av rullstol, betyder inte de att de känner varandra. Bara för att du har en funktionsnedsättning så betyder inte det att du känner alla andra med en funktionsnedsättning.

11. ”Kan du bli botad?”

Inte alla personer som använder rullstol kan återhämta sig eller bli botade från sin funktionsnedsättning. Att ställa denna fråga till en person i rullstol är djupt personlig och påträngande, särskilt om frågan kommer från en främling.

12. ”Jag var tvungen att använda rullstol en gång”

De flesta människor säger detta oskyldigt och för att ge någon slags medkänsla och dom vill visa att dom förstår hur du känner eller har det. . Men att fälla den kommentaren till ett långsiktigt rullstolsanvändare är inte nödvändigt.

13. ”Du är inspirerande”

Denna kommentar kommer väldigt ofta och är en konstig sak att säga. Om inte personen i rullstol har åstadkommit en betydande prestation som gör skillnad i samhället eller världen, du borde verkligen inte berätta för någon att de är inspirerande bara för att de tar sig fram i livet i en rullstol.

14. ”Jag vet inte hur du gör det?”

Personer som använder rullstol har inget val, det är inte så att det kan välja att sitta i stol eller inte. Om de hade valet så skulle de flesta antagligen välja att inte använda en. Många rullstolsanvändare tvingas att omfamna livet och bara ”gör det” och gå framåt och njuta av varje ögonblick i livet. Du hade antagligen gjort det samma om du hamnat i samma situation som personen i rullstolen.

15. ”Min mormor använder en rullstol”

Genom att säga så försöker icke funktionsnedsatta människor  finna en gemensam grund med rullstolsanvändaren, men det där är inger bra sätt. När du nämner att en senior använder rullstol och du talar till en mycket yngre person i rullstol, låter det som om du jämför den rullstolsburne med din gamla mormor.

Nästa gång du möter en person i rullstol, kom ihåg dessa 15 saker som en person som använder rullstol avskyr att höra. Gör ditt bästa för att undvika att säga dessa saker. Kom alltid ihåg att rullstolsanvändare är människor och förtjänar respekt. Du behöver inte tycka synd om dem eller behandla dem som om de låg på sin dödsbädd. Rullstolsbundna är friska, framgångsrika, produktiv och mycket mer! Tänk att en dag kanske du oxå behöver använda rullstol, hur skulle du då vilja bli behandlad?

Text översatt från sidan: KdSmartChair.com

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.