Följ oss på Facebook

Anhörig: Snälla sluta höj mig till skyarna för att jag älskar mina barn

Publicerat 2016-01-29

Ja, det är sant, att vara förälder till ett barn med en funktionsnedsättning kan vara svårt. Vi har extra utmaningar som de flesta föräldrar till barn utan en funktinsnedsättning inte behöver möta, och våra liv kan se lite annorlunda än ditt.

Det händer de flesta av oss som är förälder till barn med funktionsnedsättning, vi hör uttalanden som: ”Du är fantastisk, jag skulle aldrig klara av det.” ”Det måste vara så svårt.”

Ja, det är sant, att vara förälder till ett barn med en funktionsnedsättning kan vara svårt. Vi har extra utmaningar som de flesta föräldrar till barn utan en funktinsnedsättning inte behöver möta, och våra liv kan se lite annorlunda än dit. Men jag hoppas att ni inser att vårt liv liknar ditt också.

Om jag skall vara ärlig, några av dessa uttalanden får mig att känna som om du tror att mitt barn inte är lika älskvärt, och att bara vissa människor skulle kunna älska mitt barn eller vara förälder till henne. När du berömmer mig för mitt sätt att vara förälder till mitt barn, säger de till mig att de känner sig lyckligt lottade att hon inte är ditt barn eftersom det skulle vara svårt och hemskt och tragiskt. Jag vet att det inte är det du försöker säga, jag vet det men ibland känns det så.

Om jag såg en vän och hennes barn och pekade på hennes barn och sa, Jag skulle aldrig klara av det! Jag tror att vi alla skulle enas om att det vore konstigt och oförskämt. Det skulle säga mycket om vad jag tyckte om hennes barn, inte så positivt för jag sa precis att jag inte skulle klara av det.

Samhället lär oss att en funktionsnedsättning är något dåligt. När min dotter föddes med Down syndrom så grät min barnmorska och läkaren skakade på huvudet och sa att han var så ledsen att behöva ge oss så dåliga nyheter.

När vi adopterade våran dotter som har Cerebral pares, frågade en kvinna mig.

-Kunde ni inte hitta ett friskt barn?

Please-Don’t-Praise-Me-for-Loving-My-Child-With-a-Disability1

Om vi tittar tillbaka i tiden, så har vi inte behandlat personer med funktionsnedsättning som människor, vi har inte behandlat dom som jämnlika. Än idag så kämpar vi med detta. Fråga en vuxen person med en funktionsnedsättning hur samhället behandlar dem, och fundera på hur du skulle känna om du blev bedömd ut efter dina begränsningar.

Detta gör ont i mig, som mamma till två barn med funktionsnedsättning, för det flesta vet inte det jag vet och vad jag ser. Dom är inte del av vårt mys på fredags kvällarna eller våra familjeresor, dom ser inte den sanna glädjen av att se dom sjunga, skratta, dansa och bara vara barn. En funktionsnedsättning är inte en tragedi, det som är tragiskt är hur världen ser på det.

Jag älskar mina barn, jag är inte konstig eller speciell bara för att jag älskar mina barn jag är deras mamma! Hur kan jag inte älska mina barn, hur kan jag inte var deras advokat, lärare och deras största support! Tror du inte att du skulle klara av det? Självklart skulle du klara av det, det är dina barn. Jag är vem du skulle vara om ditt barn hade en funktionsnedsättning.

Ha få barn med en funktionsnedsättning är inte reserverat för bara några få, det hände mig, dig min granne och även till en miljonär. Funktionsnedsättning är en del av livet.

Mitt barn är inte minst önskvärda alternativet, hon är en person. Hon har en unik personlighet, gåvor, talanger, idéer, gillar och ogillar, ett temperament, humor, ett underbart skratt, och hon slänger sina armar runt min hals för att visa att hon älskar mig med.

Snälla, tro inte att jag inte vill ha er support och era stärkande ord, för det vill jag. Om du tycker att jag gör ett bra jobb, säg det. Om du tycker jag ser trött ut, ja och jag kanske har en tuff dag och saken är att jag själv inte har en aning om hur jag skall ta mig igenom dagen!! Du kanske kan fråga mig hur jag mår! Öppna konversationen, få mig att känna att du bryr dig.

Men snälla jag är inte underbar eller speciell på något sett för att jag älskar mitt barn, på samma sett som du inte är det. Det är det vi gör, vi älskar våra barn.

Titta på ditt barn, du vet oavsett vad som händer, kommer du aldrig sluta älska dina barn och du skulle göra allt för dem. Om det var en olycka och ditt barn skulle få en funktionsnedsättning, skulle du då inte ta hand om dem och älska dem lika hårt som du gör nu.

Jag känner mig som världens lyckligaste mamma som får vara mamma till mina barn. Så snälla sluta höj mig till skyarna för att jag älskar mina barn, dom är älskvärda och dom är mina.

Texten är översatt från engelska, här hittar du orginalet :

Please Don’t Praise Me for Loving My Child With a Disability

Text: Ellen Stumbo

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.