Följ oss på Facebook

arbete: Edvard arbetar som traktorförare

Publicerat 2016-09-09

Edvard Jonson, är förlamad från bröstkorgen och arbetar som traktorförare.

Edvard Jonsson från Gamleby blev förlamad från bröstkorgen och ner när han 1991 hamnade under  en sågmaskin på arbetet.
På fritiden håller Edvard på med armcykling för att hålla igång och han har även hållit på med Rullstolsrugby.

Tro det eller ej men Edvard arbetar som traktorförare vilket fungerar väldigt bra med de anpassningar som han själv kommit på och som försäkringskassan har varit med och bidragit ekonomiskt till.

Edvard växte upp på en gård i Västra Ed och därför visste han sedan han var liten hur det var att sköta en gård, men det var först efter skadan som har fick idén att börja köra traktor.

– Jag hälsade på min bror Tomas som arbetar på Skokloster i Uppland. Där fanns en jättestor John Deere-traktor med automatlåda som drog en jätteharv. Plötsligt lyfte brorsan upp mig ur rullstolen, slängde upp mig på axeln och satte mig i traktorn och sa åt mig att köra. Jag kunde sköta det mesta med händerna och direkt föddes idén om att jag skulle kunna jobba på bondgård. Säger Edvard i en intervju med Västervikstidningen.

Efter det började Edvard fundera på hur han skulle kunna göra för att anpassa traktorn så att det skulle fungera för honom och till slut hade han kommit på flera lösningar som gjorde det möjligt för honom att börja arbeta.  Till exempel så har han en hiss i traktorn som han hakar fast rullstolen på som tar upp rullstolen till hytten och han har två benskenor som han sätter på sig för att kunna ställa sig upp när han ska in bakom ratten. Han har också en egen tillverkad spak som han använder för att kunna gasa och bromsa.

När Edvard hade anpassat sin traktor färdigt frågade han sin klasskamrat som driver Edsgården om han fick börja arbeta hos honom vilket han fick. Så sedan dess arbetar Edvard som traktorförare och det fungerar riktigt bra eftersom samarbetet mellan honom och klasskamraten fungerar väldigt bra och är det en uppgift som inte fungerar så får Edvard helt enkelt göra något annat.
Edvard jobbar som vanligt och den enda skillnaden är att han har ett lönebidrag från arbetsförmedlingen och det är den enda hjälpen han vill ha.

Källa: VT.se

trakor

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.