Följ oss på Facebook

skedar

Artikel: The Spoon Theory

Publicerat 2016-10-04

The Spoon Theory förklarar på ett enkelt och begripligt vis för friska personer hur man som sjuk behöver fördela sin energi under dagen.

Jag är en person som alltid har haft mycket på gång och jag har dessutom alltid haft svårt för att ta det lugnt och att sitta stilla.
Som tonåring blev den här inre rastlösheten lite jobbig eftersom jag ständigt behövde vara aktiv för att minska min rastlöshet.
En människa har inte hur mycket energi som helst, så detta bidrog till att jag många gånger gjorde mer än vad jag egentligen orkade och ibland stoppade jag inte förens det var försent och jag var sönderstressad.
Något som jag sällan tagit hänsyn till är att jag inte har lika mycket energi som de flesta på grund av min funktionsnedsättning. Jag glömmer att allt jag gör tar mer energi för mig än för någon som kan använda hela kroppen och att jag också behöver mer återhämtning än de flesta. Nu mer har jag dock blivit mycket bättre på att få in återhämtning och att inse att jag inte alltid orkar allt som jag vill, även om jag fortfarande glömmer bort det ibland…

För ett tag sedan fick jag höra talas om ”The Spoon Theory” som skapades av Amerikanska Chirstine Misarandio som har SLE ,vilket är en sjukdom som inte syns utanpå men som orsakar både kronisk smärta och utmattning. Christine tröttnade på att ingen förstod att hon var sjuk eftersom det inte syntes utanpå, därför skapade hon den här teorin för att på ett begripligt vis förklara för friska personer hur det är att leva med en sjukdom som inte syns. The Spoon Theory eller som den heter på svenska Skedteorin, går ut på att enkelt förklara hur man som sjuk behöver fördela sin energi under dagen för att orka.

Häromdagen kom jag över en artikel skriven av Marika Berndtson som på ett väldigt bra sett beskriver den här teorin, Marika skriver:
Teorin går ut på att skedarna representerar din energi och att du bara har X antal skedar per dag. Friska personer kan nämligen ha hur många skedar som helst, medan sjuka har ett mindre och begränsat antal.” 

Vidare skriver hon:
”Dessa skedar måste du planera hur du ska distribuera, vad du ska prioritera och huruvida det är värt att låna skedar från morgondagen. Konsekvenserna blir tydliga; om du lånar energi från i morgon kommer du då att orka ännu mindre – och tänk om du blir förkyld? När skedarna är slut är energin slut och du får bara nya genom återhämtning.”

Precis det som Marika skriver och det som skedteorin förklarar är något som jag märkt tydligt. Jag har ofta gjort av med mer energi (skedar) än vad jag haft under en dag och slarvat med återhämtningen, vilket har gjort att jag nästkommande dag inte alls haft särskilt mycket energi och jag har bara blivit tröttare och tröttare…

Nu mer använder man Skedteorin för att förklara även andra sjukdomar så som psykisk ohälsa, Endometrios, MS , cancer och psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Efter att ha läst på om teorin tycker jag även att den hjälper mig när jag funderar på allt jag faktiskt gör och hur mycket energi allt tar. Jag tror att den kommer hjälpa mig att tänka ett par extra varv innan jag kör på utan att tänka efter…
För att läsa hela Marikas artikel klicka här…

energi

Källa: Aspekt

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.