Följ oss på Facebook

paulinewagstrom

Artikel: Selektiv mutism

Publicerat 2016-10-19

Så här skriver Pauline Wågström om hur det är för henne att leva med Selektiv Mutism.

Selektiv mutism är en ångestsjukdom som bidrar till att en person inte pratar i vissa situationer eller med vissa personer trots att det inte finns någon fysisk förklaring till det, det blir som en låsning som gör det omöjligt att få fram något ljud. Tillståndet visar sig ofta före fem års ålder och är vanligare bland flerspråkiga barn eller hos barn som har någon annan utvecklingsrelaterad avvikelse som till exempel autismspektrumproblematik, kognitiva svårigheter eller språkliga avvikelser.
Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhus

 

Så här skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset om tillståndet:
”Forskning har ännu inte visat vad selektiv mutism beror på. Troligen finns både en genetisk komponent (Ofta finns liknande symptom i släkten) och en miljömässig. Studier har visat att många barn med selektiv mutism har särskilda personlighetsdrag. De är generellt mer tillbakadragna, perfektionistiska och oflexibla än barn i allmänhet. Några av barnen har också ett trotsigt beteende, framförallt i hemmet.
Selektiv mutism kan försvinna av sig själv, men behandling rekommenderas då konsekvenserna av diagnosen kan bli stora, avseende såväl skolprestationer som social samvaro. Prognosen är bättre om insatserna ges tidigt.”

 

Pauline Wågström lever med Selektiv mutism och så här skriver hon i ett blogginlägg om vad det innebär för henne:
” I bland bestämmer sig min hals för att inte släppa fram några ord. Det kan ske när som helst, var som helst och med vem som helst. Trots att det en gång funkat bra är det inte säkert att jag har samma tur nästa gång. Halsen styr mitt öde, kan bli tvärt blockerad, och göra så att jag harklar mig oavbrutet för att lätta på klumpen som jag inbillar mig börjar växa och täppa igen luftvägarna.”

Klicka på länken för att komma till hela inlägget: Pualine Wågström


Paulines blogg:
Paulinewagstrom

Bild: Pauline Wågströms privata

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.