Följ oss på Facebook

Intervju: Göteborgsfontänen

Publicerat 2016-12-14

Hjälper människor med psykiska funktionshinder.

I det äldsta huset på Andra Långgatan i Göteborg ligger Göteborgsfontänen, vi tas emot av Helena Carlstöm som är klubbhuschef och Judith Sandqvist som jobbar som handledare.

Vi sätter oss ner runt ett bord som är beläget mitt i verksamheten. ”Vi och dom” finns inte här, här är alla jämlika! Helena som är klubbchef kan lika väl skura toaletterna som att Thorbjörn som är medlem hjälper till med lönerna. Vi misslyckas aldrig här och vi skiter i vad du inte kan, här lägger vi vikt på det du kan, säger Judith.

Bakgrund

Fontänhuset eller Fountain hus som det heter på engelska är till för att stödja människor med psykiska funktionshinder för att undvika sjukhusvistelse och samtidigt förverkliga sociala, ekonomiska och yrkesinriktade mål. Det första huset öppnades i New York 1947. I dag är det en världsomfattande rörelse som grundades av en grupp människor som varit patienter på mentalsjukhus. De hade alla upplevt anonymitet, isolering och arbetslöshet. Idag finns det ca 500 Fontänhus runt om i värden och alla arbetar efter samma filosofi ”från patient till person”. Göteborgsfontänen har idag mellan 200-300 aktiva medlemmar.

Alla Fontänhus i världen, oavsett om det är ett  i Afrika eller  ett i Spanien arbetar alla efter samma 36 riktlinjer. Bland annat så tar dessa riktlinjer upp medlemmars rättigheter och arbetsmetoder. De är även till för att säkra verksamhetens art, och se till att de inte förändras avsett politiskt styre eller liknade.

Intervju med Thorbjörn

Jag träffar Thorbjörn 49 år som har hand om renoveringen av Fontänhuset. Han kom först i kontakt med huset 1991, då hade han under några år kämpat med sina psykiska problem. 1983 då Thorbjörn var 20 år drabbades han av en psykos, det slog slint i hjärnan som han själv uttrycker det. Han tror själv att det var på grund av flera års missbruk av hasch och alkohol samt att han i sitt jobb dagligen utsattes för starka lösningsmedel. Han blev väldigt sjuk och hade kraftiga hallucinationer, han är än i dag kvar i sin psykos. Thorbjörn har klarat sig från inläggning sen 1983, detta på grund av hans föräldrar som han pratar varmt om.

-Det är tack vare dem jag sitter här idag. De har funnits där för mig hela tiden, och ställt upp i vått och torrt.

Valde livet

När han 1991 kom till Fontänhuset ville försäkringskassan och arbetsförmedlingen att han istället skulle rehabiliteras enligt deras former och lära sig yrket som fastighetsskötare. Han tyckte själv att det inte kändes bra, han blev satt på arbetsplatser som hade anställningsstopp och han kände sig utnyttjad då han enbart fick jobb som praktikant.

1995 satt han på ett berg på Hisingen i Göteborg med en kasse öl, han kände då att han kommit till en punkt där han inte hade någon lösning på sina problem. Han satt och funderade på vilken av broarna han skulle hoppa ifrån, men så lyfte han blicken lite och såg bort mot Fontänen. Han valde livet och Fontänen istället för en av broarna. Han slängde sin kasse med öl i en buske och åkte raka vägen till Fontänhuset. Det var en varm och solig dag när Thorbjörn klev in genom dörrarna till huset och alla satt ute i trädgården, wow tänkte Thorbjörn här vill jag vara. Jag blir alldels varm i kroppen när jag hör Thorbjörn berätta.

Sedan dess har Thorbjörn jobbat i huset, han har i stort sett renoverat hela fastigheten. Thorbjörns bakgrund som byggnadsmålare kom till användning och det passade honom perfekt. Det räddade hans liv! Arbetet i Fontänen hjälpte honom även med att sluta med alkoholen och tobaken, för som han själv säger:

– Jag var totalt upptagen med att jobba. Jag hånades av en del vänner som tyckte att jag skulle ta ut pensionen, men var skulle jag hamna då? Jag menar 80% av dina sociala kontakter får du genom arbetet och jag får en kick varje gång jag utvecklas, fortsätter han.

Han berättar stolt om att han i dag sitter med i ledningen på finska folkhögskolan och han känner att han tillför något. Jag slås av den entusiasm och livsglädje som Thorbjörn trots sin livssituation utstrålar, och jag lämnar Fontänhuset med ett leende på läpparna..

Text: Linda Calderon

Besök deras hemsida här:

Göteborgsfontänen

Bli stödmedlem

Bli stödmedlem

Som stödmedlem bidrar man med en årlig avgift. Denna avgift är av stor vikt för att de skall kunna erbjuda medlemmarna en del fritidsaktiviteter. Eftersom de dagtid har en arbetsinriktad dag har de också, som ett komplement, fritidsaktiviteter under sommaren, samt vissa kvällar i veckan. Då gör de utflykter, besöker museer, går på teater och konsert med mera. Allt efter önskemål. Då Göteborgsfontänen, liksom många av deras medlemmar, har en mycket begränsad ekonomi, kan det utan ditt stöd vara svårt att få pengarna att räcka till dessa aktiviteter.

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.