Följ oss på Facebook

Intervju: Boendestödjare Jenny

Publicerat 2016-12-23

Jenny jobbar som boendestödjare vilket är en insats som du kan ha rätt till om du har en långvarig psykisk, intellektuell eller neurologisk funktionsnedsättning.

Vad är boendestöd för något?
Boendestöd är en insats från kommunen och vi hjälper till med är allt från att tvätta, städa, handla, laga mat och att göra veckoplanering. Men det som skiljer oss från till exempel hemtjänst är att vi inte gör något åt våra brukare utan vi gör det alltid tillsammans med dem.
Vi gör inte bara praktiska saker eftersom vår insats också kan vara en mer social insats och då kanske vi mest sitter och pratar med personen över en kopp kaffe. En stor del av vår insats handlar också om att bryta social isolering, vilket då kan det handla om att försöka hitta olika strateger och steg för att en person på sikt till exempel ska klara av att gå och handla
jenny-bst1Många som har rätt till boendestöd har även rätt till ledsagning vilket gör att det i mitt arbete även ingår att följa med brukare på olika aktiviteter utanför hemmet så som att gå till kyrkan, följa med på läkarbesök eller att följa med och simma.
Målet med vår insats är att brukaren så småningom ska klara av sådant som vi hjälpt till med själv och att de på sikt därför inte ska behöva vår insats. Men hur länge en person har boendestöd varierar väldigt mycket och vissa kan ha det flera år. Hur många timmar i veckan en brukare har boendestöd varierar också väldigt mycket och det kan handla om allt från en timma i veckan till tre timmar om dagen. Våran insats är väldigt bred och flexibel eftersom det både kan handla om praktiska saker, skapa rutiner, minska stress, bryta social isolering och ledsagning.
En viktig del i vårt arbete är också samarbetet mellan de olika instanserna som en brukare kan ha kontakt med så som till exempel psykiatrin, habiliteringen och försäkringskassan detta för att underlätta för brukaren och för att det inte ska bli dubbelt arbete från de olika insatserna.

Jobbar ni ut efter någon särskild metod?
Våran arbetsgrupp har specialiserat oss på en metod som heter ME som handlar om motiverande samtal där vi försöker motivera personen till olika saker istället för att vi ska tala om för personen vad han eller hon ska göra. En annan metod som många av oss har gått kurs i är ESL vilket står för Ett Självständigt Liv. ESL handlar om att lära personer hur man gör olika vardagliga saker så som att till exempel betala räkningar och hur man hanterar det där med pengar som ofta kan vara lite svårt. Vår arbetsgrupp har det väldigt bra eftersom vi ofta får gå många olika kurser så att vi hela tiden ska bli bättre på att bemöta andra personer.

Hur får man boendestöd?
Det är socialhandläggaren som beslutar om boendestöd och när beslutet är taget så skriver handläggaren ett beslut på vad personen behöver hjälp med och skickar det till oss.
Från det att vi har fått beslutet så brukar det ta ungefär två veckor att starta upp insatsen och då kontaktar vi brukaren för att boka in ett uppstarts möte. Under första mötet diskuterar vi mer om hur vi ska lägga upp insatsen och om vilka tider och dagar som vi ska ses. Det ser lite olika ut men i just den stadsdelen jag jobbar i så arbetar vi både kvällar och helger. Sedan skriver vi också tillsammans med brukaren en genomförande plan som vi sedan jobbar ut efter med brukaren. Vi försöker att vara så flexibla vi kan och även om vi har fått papper från handläggaren om hur insatsen ska se ut så bestämmer vi tillsammans med brukaren mer konkret vad vi ska göra.
Till skillnad från hemtjänsten så har de som har boendestöd samma personer som kommer hela tiden. Men hur många boendestödjare en person har beror på hur många timmar i veckan personen har beviljat. Sedan händer det ju också att personkemin inte stämmer mellan brukaren och boendestödjaren och om brukaren då önskar att få byta boendestödjare så försöker vi lösa det.

Kostar boendestöd något?
Det kan vara lite olika från kommun till kommun men hos oss är det gratis, men även på de ställena där boendestöd kostar pengar så är det överlag alltid billigare än hemtjänst.

Vilka har rätt att få boendestöd
Man kan ha rätt till att få boendestöd om man har ett LSS eller ett SOL beslut och i den stadselen jag jobbar i så har vi tre olika inriktningar och det är missbruk, intellektuell funktionsnedsättning och psykisk ohälsa.

Vilken utbildning har ni som jobbar som boendestödjare?
Det är väldigt olika men de flesta av oss har någon form av vidare utbildning inom vård och omsorg så som till exempel behandlingspedagog, behandlingsassistent, undersköterska eller socionom.

Vad är roligast med ditt arbete?
Att det är så omväxlande, det är ju ingen dag som är den andra lika. Sedan är det väldigt betydelsefullt att få så mycket tillbaka från brukarna och att få följa deras vardag i både roliga och mindre roliga stunder.

Vad är det svåraste med ditt arbete?
Det är när man hur man än försöker inte får tag på en brukare som man vet mår väldigt dåligt, vilket gör att jag lätt tar med mig jobbet hem. Jag bryr ju mig om mina brukare och vill dem alla väl.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
Ja, vi kan ta till exempel som i morgon. Då går jag direkt till kontoret på morgonen och sedan åker jag buss till min första brukare för dagen, sedan åker jag direkt till en annan brukare som bor nära kontoret. Efter det har jag en brukare på kvällen också så det rullar liksom på hela tiden.
Vi har också inbokade möten på kontoret varje vecka där nästan alla mina kollegor är samlade och då får vi chans att prata och fika med varandra.
Sedan har vi också handledning en gång i månaden där vi sitter i ett rum och diskuterar olika frågor och situationer som kan ha dykt upp angående olika brukarna. Under vår handledning nämner vi inga brukare vid namn, utan vi diskuterar bara tankar idéer kring hur man eventuellt skulle kunna göra i en situation där man själv kan ha kört fast. Vår handledning är väldigt strukturerad så att alla ska få prata utan att någon annan avbryter och det som sägs i rummet det stannar där.

boendestod
Källa
Göteborgs stad

Text: Felicia Sparrström

 

 

 

Kommentarer

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.