Följ oss på Facebook

Intervju: Ångestsyndrom sällskapet Göteborg

Publicerat 2017-02-15

Ångestsyndrom sällskapet vänder sig till dig från 16 år och uppåt med paniksyndrom, socialfobi och generaliserat ångestsyndrom.

 

Kan du berätta lite om er?
Vi heter då Ångestsyndrom sällskapet som förkortas ÅSS och vi vänder oss till personer från 16 år och uppåt med främst paniksyndrom, socialfobi och generaliserat ångestsyndrom (GAD), men många av de som kommer hit har också andra diagnoser.
För att komma hit behöver man inte ha fått någon diagnos utan det räcker med att man känner igen sig i problematiken vi jobbar med.
Vi bedriver ingen behandling utan vi jobbar mer med vägledning och stödjande samtal som är gratis. Vi erbjuder samtal till både dem med ångest men även för deras anhöriga. Vi har också en telefonjour som är öppen måndag till fredag kl 13-15 och till den är det många som ringer, men vill man inte ringa så går det också bra att mejla oss.

Vi erbjuder också allt från öppet hus med caféverksamhet till olika självhjälpsgrupper där man får möjlighet att möta och samtala med andra som också har en ångestproblematik, våra grupper är också ett bra tillfälle att få olika tips från andra med liknande problematik.
När det gäller våra självhjälpsgrupper har vi både slutna och öppna grupper och i de slutna grupperna är det alltid samma personer som kommer varje gång.
Den öppna självhjälpsgruppen vi har just nu är våran grupp för ungdomar och unga vuxna som är mellan 16-30 år. Gruppen ses varannan onsdag och vi diskuterar alltid ut efter ett tema. Under gruppen är viktigt att alla som vill får vara med och säga något, men vill man bara sitta med och lyssna så går det också jättebra, när vi har diskuterat färdigt fikar vi alltid.
För oss är det också viktigt att bygga på en social gemenskap och detta gör vi genom att till exempel anordna sommarläger, medlemsmöten, årsmöten och julfester där vi umgås och äter god mat tillsammans.

Vi hyr också in olika personer som kommer hit och föreläser för våra medlemmar och det kan då var allt från forskare, läkare, sjukgymnaster eller andra som har egen erfarenhet av ångest, vi brukar ha ungefär åtta föreläsningar per termin.
Vissa terminer har vi också haft andra aktiviteter så som kör, målar kurs och skapande med lera, men det har vi inte just nu.

Ett annat viktigt syfte med ÅSS är att sprida kunskap om ångestproblematik och det gör vi bland annat genom att åka ut och föreläsa om vår verksamhet och genom att prata om vår egen erfarenhet av ångest eftersom alla som jobbar här har egen erfarenhet av just ångest.

Hur gör man för att komma till er och hur hittar man er?
Vi föreläser ofta på till exempel skolor och därför känner många kuratorer och skolpersonal till oss och de hjälper till att informera sina elever om att vi finns. Många får också information om oss via sin psykolog på sin vårdcentral eller via sin öppenpsykiatri. Det är också många som hittar till oss via nätet när de googlar på ångest.
ÅSS finns över hela landet idag men största är vi Göteborg och Stockholm med flest medlemmar.
Man behöver ingen remiss för att komma hit, utan det är bara att komma på till exempel dropp in, men det är jättebra om man har mejlat eller ringt innan så att vi kan ta emot på bästa vis.

Vilka är ni som jobbar på ÅSS? och vad har ni för utbildning?

Vi är fyra stycken som jobbar här och vi har lite olika arbetsuppgifter beroende på intresse, bakgrund och utbildning. Det är inget krav på att ha utbildning för att jobba, utan det enda kravet vi har är att man själv har haft erfarenhet av ångest på något vis.

Hur ser en dag ut för dig?
På dagtid när vi inte har några aktiviteter sitter jag ofta i jourtelefonen, svarar på mejl eller tar emot studiebesök och det kan till exempel vara ett gäng boendestödjare som kommer hit med sina brukare. Vi har också en egen tidning som jag jobbar med och sedan är det en hel del administrativa uppgifter som behövs göras. På eftermiddagarna håller jag i en del grupper och jag är också ganska ofta ute och föreläser för till exempel psykiatrin, arbetsförmedlingen eller på olika aktivitetshus.

Vad är det bästa med att jobba på ÅSS?
Det bästa med att jobba på ÅSS är att få stötta fina och intressanta människor i deras jobb med sig själva.  På ÅSS är dessutom min erfarenhet av ångest en merit. 

 

ASS
För mer information kolla in ÅSS hemsida:
  ÅSS

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.