Följ oss på Facebook

Intervju: Torsten Palm som startade Rullegruppen

Publicerat 2017-02-17

Jag ringer upp Torsten för att få en intervju kring hans arbete med att ha startat Rullegruppen Göteborg. Jag ville veta mer om hur det kommer sig att han startade gruppen och få reda på mer om gruppen och vilka de vänder sig till.

Torsten Palm berättar att han År 1993 blev förlamad från midjan i samband med en tumöroperation.

– Någon vecka efter att jag blivit förlamad så började jag kunna röra på ena tån och efter det blev jag successivt bättre och med hjälp av bassängträning lärde jag mig gå igen.

Torstens mål var hela tiden att lära sig att kunna gå bättre och bättre och fortsatte därför hela tiden att öva upp sin gångförmåga.

– Även om jag lärde mig gå till viss del igen så blev jag aldrig helt återställd och fick därför möjlighet att åka till Vintersol på Teneriffa för rehabilitering och träning.
Torsten– På Teneriffa gick jag upp innan alla andra hade vaknat och gick ner till stranden för att öva upp min gångförmåga. Mitt mål var att kunna springa där på stranden, och efter mycket träning lyckades jag tillslut springa femtio meter.

-På Vintersol hade de en grupp som hette Rullegruppen, i gruppen övade de sig på att köra rullstol. Men jag brydde mig inte så mycket om dem eftersom jag hela tiden hade siktet på att kunna gå och klara mig utan rullstol.

Men efter att ha övat upp sin gångförmåga kände Torsten att han aldrig fick upp flåset ordentligt av att gå eller springa eftersom han trots allt på grund av sin skada hade ganska svårt för att gå och springa. Därför lånade han en dag en rullstol på Vintersol och kände då att han för första gången på länge fick flåset och blev lite trött.

– Sedan den dagen började jag använda rullstol mer och mer för att få träning och jag kände också att det var mycket smidigare att köra rullstol än att gå.
– Så när jag kom hem från Vintersol försökte jag hitta bra ställen hemma i Göteborg där jag kunde träna med rullstolen. Men det var svårt att hitta något bra ställe och jag hade heller inte någon att köra med vilket gjorde att jag kände att träningen blev tråkig.

År 2015 åkte Torsten tillbaka till Teneriffa och Vintersol under två månader.

– Även den här gången gick jag upp före alla andra för att träna innan frukost, men nu la jag även till rullstolskörning i min morgon rutin.
– Eftersom jag själv inte hittade något bra ställe i Göteborg att köra rullstol på så tänkte jag att det nog måste vara fler som kände som mig. Därför fick jag idén om att starta någon form av rullstolsgrupp i Göteborg där vi tillsammans kunde motionera.
– Så jag frågade ledaren för Rullegruppen på Teneriffa om jag fick starta en Rullegrupp i Göteborg och det fick jag gärna göra.

Så när Torsten kom hem igen började han projektet att starta en Rullegrupp även i Göteborg. Torsten ville starta en grupp vars mål var att använda rullstolen som motionsform, öva lite teknik men också att det skulle vara en social grej.

– Det var inte helt enkelt att hitta ett ställde där vi kunde ha en Rullegrupp på och det tog ett tag innan någon nappade på min idé. Men tillslut fick jag erbjudande om att få ha en Rullegrupp i Pjäshallen i Göteborg. Vi fick nämligen ta över Rullstolsrugbyns ena tid och vi fick också använda deras förening Rehab Alpin.

-Så i februari 2016 kunde vi starta Rullegruppen Göteborg.

Torsten berättar att det var en hel del jobb innan de kunde starta gruppen och på grund av massa olika regler var de inte lätt att få en liten summa pengar för lokal, ledare och deltagare. Men nu efter mycket jobb från Torstens sida har regelverket ändrats och gjort det möjligt för Rullegruppen fortsätta och växa sig större.

– Nu har Rullegruppen funnits i ett år och vi blir fler och fler, men mitt mål är att ännu fler ska hitta oss eftersom jag ser att behovet är så stort av aktiviteter som bara är motion och inte hård träning eller idrott.
-Jag försöker sprida att vi finns och jag har tänkt ta kontakt med både tv och tidningar och jag ringt runt till habiliteringar, Spinalhälsan och hjälpmedelscentraler för att be dem hjälpa mig att sprida information om oss.
Jag frågar Torsten vilka Rullegruppen vänder sig till, vad de gör när de ses och vad syftet med gruppen är.
-Vi vänder oss till alla som vill bli bättre på att köra rullstol och som vill öva upp sin teknik.
-Hit är alla välkomna oavsett om man har kört rullstol länge eller om man precis har hamnat i rullstol. De som bara vill testa att köra stol är också välkomna och till dem har vi lånestolar.
-Till oss är alla välkomna oavsett ålder och vi har bredd på medlemmar i åldern 7-73 år och just nu har vi också en väldigt jämn fördelning mellan tjejer och killar som kommer hit och rullar vilket är väldigt roligt.

– Syftet med Rullegruppen är inte är att idrotta utan det är att vi ska rulla, ha skoj och lära oss att behärska stolen. Du ska kunna komma till oss för att du vill röra på dig, men du ska inte behöva känna att du behöver idrotta eller trärullegruppen1na hårt.
– Det är viktigt att alla känner sig trygga och att alla ska kunna få möjlighet att dela erfarenhet och ställa frågor till personer som har suttit i rullstol länge.

– Den sociala biten är väldigt viktig också och därför har vi alltid en fika i mitten.
– Förutom att köra rullstol och fika så bjuder vi också in olika hjälpmedelsföretag som kommer hit och visar vad de har, och en gång hade vi även några här som lärde oss att meka med rullstolarna.

-Som upplägget ser ut just nu så börjar vi alltid med att samlas i en cirkel i mitten där vi lär oss varandras namn genom att kasta en rullstolsrugbyboll till varandra. Efter det har vi lite uppvärmning där vi kör runt i salen. När uppvärmningen är färdig övar vi lite kondition och teknikkörning. Sedan fikar vi och avslutar träningen med fläskboll och innan vi går hem stretchar vi alltid tillsammans. Vi ses varje torsdag kl 19.00-21.30.
– För att ännu fler ska ha nytta och glädje av Rullegruppen så är mitt mål att vi ska få tillgång till en hall bredvid här, där vi ska kunna ha lite Wii spel, sittgympa och yoga för dem som inte gillar Fläskboll.

 

Om du skulle vara intresserad av att vara med i Rullegruppen så mejla rullegruppengoteborg@gmail.com eller ring Torsten på telefon: 0736205821

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.