Följ oss på Facebook

Intervju: Christoffer Börjesson

Publicerat 2017-02-22

Jag åkte till Högsbobasketklubb för att få en intervju med Christoffer Börjesson som spelar rullstolsbasket i klubben Göteborgs Rullstolsbasket Klubb (GRBK). Jag var nyfiken på vad det är han gillar med att spela basket, få reda på vad han har för drömmar och mål med sin träning men också att få reda på mer om rullstolsbasket och om vad han skulle vilja säga till andra som inte testat rullstolsbasket än.

Christoffer börjar med att berätta att han en dag för många år sedan följde med en kompis till basketträningen och att han efter det blev fast och har fortsatt.

– Jag var hemma hos min kompis och han skulle åka och spela basket och för att jag inte skulle vara ensam hemma hos honom följde jag med honom till träningen och jag tyckte det var roligt. Jag vet inte riktigt vad det var som jag fastnade för men nu har spelat i sjutton år och jag tycker fortfarande det är roligt. För min del spelar det ingen roll om man förlorar eller vinner så länge man har roligt.

-Från början så övade vi mest på att rulla och studsa, men med tiden har det blivit mer spel och det har blivit mer basket. Nu åker vi på många turneringar och vi har matcher flera gånger om året och det väldigt roligt.
-Det roligaste med turneringarna är att lära känna alla i de olika lagen och vi är  som en stor familj och umgås utanför plan.

I Göteborg finns det idag ett A-lag, ett U-lag (Utvecklingslag) och yngre gäng som kör på lördagarna.
Christoffer berättar att han är med och spelar både i A-laget och i U-laget
.

-Många har tyvärr droppat av i A-laget eller är inte lika aktiva som förut, därför har laget förändrats mycket och vi är många yngre som är med och spelar. Det är visserligen väldigt kul att vi är många yngre och vi har bra samanhållning och bra gemenskap men det är synd att många av de äldre har slutat spela eftersom jag lärde mig mycket av dem. Dock trivs jag bättre att turnera mer U-laget eftersom jag då får mer tid på plan och mindre tid på bänken.
-Så länge jag är på plan har jag roligt!

Jag frågar Christoffer vad han tycker är det svåraste med att spela basket.
-Det beror på vem man spelar med och det kan bli svårt ibland om man spelar med någon som inte riktigt kan reglerna eller kan se spelet eftersom det då är svårt att få det att flyta på. Ibland blir jag lite frustrerad, men det gäller att inte bli sur.
– Från början var det också svårt att lära sig att nå upp till korgen eftersom vi har samma höjd på korgen som de som står, men det har jag lärt mig nu och nu övar jag på att skjuta med en hand också.

Christoffer säger att det inte är någonting som skiljer sig mellan vanlig basket och rullstolsbasket förutom att de sitter, men han tillägger ändå:

basketkorg– Eller det är nog lite hårdare tag i rullstolsbasket än i annan basket och vi har särskilda stolar när vi spelar som är extra stabila så att man inte ska välta. Stolarna har också snedställda hjul för att det ska gå lätt att köra och svänga och fram på stolen finns det också en båge för att skydda både oss själva och stolen när vi krockar.

Som avslutning frågar jag Christoffer vad han har för mål och drömmar med basketen men också vad han skulle vilja säga till någon som funderar på att testa basket.

Just nu ligger mina mål och drömmar lite på hyllan när det gället basketen eftersom jag är inne i en liten motivationssvacka, men förut var mina mål att få spela i USA och utomlands. Visserligen vill jag det fortfarande men jag känner inte att jag orkar lika mycket längre som när jag var yngre. Jag känner mig gammal trots att jag bara är 23 år.

-Till de som skulle vilja testa basket skulle jag säga att bara gör det! Du vet inte om du gillar det förens du har testat.
-Basket är en väldigt socialaktivitet och det är ett bra sätt att röra på sig, komma ut och träffa nya människor.

 

basket uppgifter

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.