Följ oss på Facebook

Intervju: Med Amra som dansar Rullstolsdans

Publicerat 2017-02-28

Jag träffar Amra på Dalheimershus där hon dansar Rullstolsdans, vi sätter oss vid ett bord i deras Café för att prata dans och prata om vad dansen betyder för henne.

När Amra börjar berätta om sin största passion så lyser hela hon upp.

– Dans betyder allt för mig och det är en stor del av mig. Jag har alltid älskat att dansa och jag har alltid älskat musik och det är något som får mig att må bra. Det är också så kul att via dansen träffa andra som tycker om samma sak.
– Innan jag 17012401_10154430610552406_54419509_nbörjade med rullstoldans så dansade jag latinska rytmer med andra tjejer och var med i Hammarkullekarnevalen två år. Det fungerade jättebra att dansa med personer som inte satt i rullstol och jag hittade alternativa steg som fungerade för mig. Jag har även dansat Zumba på gymmet och det var också väldigt roligt.
– Men nu har jag dansat rullstolsdans sammanlagt fyra år och jag älskar det och mår så bra av det.
– När jag dansar blir jag lugn och går helt in i det jag gör. Annan träning gör mig mest bara trött, men dansen ger mig sådan energi och jag vill bara fortsätta dansa när jag kommer hem. Dans ger mig en så stor glädje och för mig handlar inte dans om prestation så som annan idrott kan göra.
– Det finns inte heller någon begränsning när det gäller att dansa, alla kan dansa oavsett om man sitter i rullstol eller inte. Man får bevisa att man kan vara bra på att dansa även fast man sitter i rullstol och hitta sina egna ”moves”.

Jag frågar Amra vilka dansstilar de dansar här och vilken stil hon tycker bäst om.

– Av det vi dansar här så gillar jag Bugg och Tango mest. Bugg är väldigt kul eftersom man får röra på sig mycket skaka på kroppen och det är väldigt mycket dans och det gillar jag.
– Det som är kul med Tango är att det är så bestämda steg och det går lätt att leva sig in i det och det känns som att man står i centrum och som att man syns mycket.
– Vi har även dansat Samba som är väldigt kul, men väldigt svårt. Det är så svår koreografi Samban, men jag kan tänka mig att det bara är att öva.
– Jag gillar verkligen det där med pardans eftersom jag tycker det är så kul att dansa ihop med andra och känna att det fungerar även fast man är ”på hjul” och jag får höra att jag dansar bra och det ger mig en kick att fortsätta utvecklas.

Amra berättar att hon har varit med tävlat i de olika danstilarna och att hon har kommit både på tredjeplats, andraplats och att hon har vunnit tango SM.

– Jag gillar verkligen att tävla, det är så kul att känna att det verkligen gäller och det är så kul att visa upp sig och att få använda så fina klänningar och smink. Det är också kul att på tävlingarna få chans att träffa personer från hela Sverige som gillar samma sak och få lära känna dem.

Avslutningsvis, vad skulle du vilja säga till dem som skulle vilja testa dans?
Gör det, tveka inte! Antingen så gillar man det eller så gör man det inte, men innan man testat så kan man inte veta, så bara testa!


Text:
Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.