Följ oss på Facebook

Intervju: Mårten Nyléns resa till att bli en högt anlitad föreläsare

Publicerat 2017-03-10

Något av det absolut svåraste Mårten Nylén kunde tänka sig var att prata inför publik, därför bestämde han sig för att lära sig det. Här berättar han om sin resa kring hur han övervann sin rädsla till att idag vara en högt anlitad föreläsare.

– Jag har alltid varit en person gillar att möta utmaningar, därför funderade jag på vad det värsta jag kunde tänka mig att göra var. En av sakerna jag kom på var att prata inför folk och då kände jag att det var en utmaning jag ville anta.

sysftet och varför

– Efter att ha funderat lite till hittade jag snart ett syfte och ett varför till att börja föreläsa och egentligen var det de som blev den stora grejen till att jag övervann mina rädslor.

– Jag vet att jag har väldigt mycket kunskap, verktyg och erfarenhet, samtidigt som en av mina största målsättningar är att hjälpa andra människor och den önskan var i min värld större än min rädsla att prata inför publik.

– Visserligen var inte alla saker superkul de första gångerna jag pratade inför publik, men feedbacken jag fick efteråt var värt allt och den var större än mina rädslor.
– Jag valde fokusera på det jag gav till människor istället för min rädsla att prata in för publik och jag kände att om jag kunde hjälpa en av de femhundra personerna som var där och lyssnade så var det värt allt.
– Det här fokuset jag har att hjälpa människor och att ge dem något användbart med hjälp av mina föreläsningar är det som driver mig att fortsätta. Dagligen får jag brev och mejl från människor som säger att mina föreläsningar har hjälpt dem och det ger mig eld att fortsätta.
– Att känna att jag kan ge människor något bra är det bästa med att föreläsa och att veta att man får dem att gå där ifrån med massor av bra grejer som faktiskt funkar.

– Jag har också utvecklats mycket som person sedan jag började föreläsa genom att jag mötte någonting som jag var rädd för och försökte lära mig något som jag trodde att jag verkligen inte kunde. Idag känner jag mig väldigt bra på att föreläsa och jag känner att mitt budskap når fram och att jag har bra energi hela tiden.

– Jag tror att mångaMårten profilbild som upplever det jobbigt att prata inför publik tycker det är jobbigt eftersom man lätt komplicerar det för sig själv genom att tänka att det kommer bli svårt och jobbigt. Men egentligen är det ju inte svårt att prata om någonting som man kan eller om sig själv eller om vad man har varit med om.
– Det jag tyckte var lite svårt i början var att hålla tiden och inte prata för länge, men det är bara att träna på det och hålla koll på klockan hela tiden.

– Det man ska veta om mina föreläsningar är att jag förbereder mig inte supermycket, jag gör min PowerPoint mot målgruppen jag ska tala inför och bygger alltid föreläsningen med en rödtråd, men alla föreläsningar blir alltid lite olika eftersom jag freestylar och för mig är det mitt sätt att tala. Jag pratar om det som kommer upp och om det jag känner för istället för att försöka komma ihåg massor av saker.
– En annan anledning till att jag freestylar är för att det inte ska bli monotont. Blir det monotont så blir det lätt tråkigt och därför är det viktigt att ha olika tonlägen när man pratar inför publik.

Förbereder du dig på något vis precis innan du ska upp och tala inför en publik?
– Den största förberedelsen jag gör är att analysera publiken och försöka förstå vilka människor man ska prata inför eftersom det är viktigt att man lägger upp föreläsningen efter dem man ska föreläsa för.
– Jag förbereder mig också genom att jag har min mall och går igenom den röda tråden och vad det är jag vill få ut och överföra till dem som lyssnar.
– Sedan behöver jag oftast ha två minuter för mig själv genom att kanske lyssna på någon bra musik eller genom att ta lite frisk luft. Jag behöver någonting där jag inte får massa intryck av massa annat. Sedan går jag ut och har kul.


Mårtens tips till dig som vill börja föreläsa:
1. Fundera på vad ditt budskap med föreläsningen är. Vad vill du nå ut med?
2. Bygg sedan upp en struktur som du bygger din föreläsning kring.
3. Börja sedan träna på att prata inför publik. Har du ingen betalande publik så kan du börja på exempelvis familjemiddagar.
4. Sätt inte för hög press på dig själv eftersom man lätt då fokuserar på det som är jobbigt, blir nervös och glömmer bort syftet.
5. Ha inte för höga förväntningar i början och gör det så enkelt för dig som möjligt för att inte bygga upp massa press på dig själv. Gå bara upp och ha roligt. Gå upp och förmedla någonting bra och med känslan av att man gör någonting bra och gör inte saker svårare än vad de behöver vara.
6. Tänk på att det inte gör någonting om det blir lite fel så länge budskapet når fram. Hellre att det blir lite fel och att budskapet når fram än att säga exakt vad man tänkt och inte komma igenom.
7. Hitta ditt sätt att föreläsa och glöm inte att det finns fler än ett sätt att kommunicera och skapa intryck på. Det finns många sätt att göra det på och vissa gör det i form av tal, andra i form och text och andra i form av kroppsspråk.
8. Tänk på tonläget så att det inte blir monotont och tråkigt. Jobba med din röst och med din energi i rösten.
9. Förstå och analysera vilka som sitter i publiken så att du kan anpassa din föreläsning efter dem som lyssnar.
10. Hitta ett sätt att förbereda dig på som fungerar för dig innan du ska gå upp på scenen.


Och glöm inte…

– Vill man någonting så är det dummaste man kan göra att inte försöka och om man vill någonting och vågar försöka så kan man lyckas med näst intill allt.
– Intalar man sig själv att man inte kan eller att det inte går så kommer det inte fungera. Det gäller att bryta det negativa och öppna upp för möjligheterna istället – För tänk om det går och tänk om du kan!

 

Marten Nylén fakta5

 

 

 

 

 

Web: www.martennylen.com

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.