Följ oss på Facebook

Uncategorized: Evelina Larsson

Publicerat 2017-04-10

Evelina Larssons största passion i livet är teater och under många år gick hon på föreställningar varje helg. Hon gick teaterlinje på gymnasiet och efter utbildningen började hon spela med Teater Kattma som hon nu repeterar med inför föreställningen ”Huset vid vägens början” som har premiär nu i höst.


– Det var efter att ha sett en pjäs i grundskolan som mitt teaterintresse växte fram. Jag älskade föreställningen och efter det gick jag på föreställningar varje helg under många år.

– Innan jag började gymnasiet hade jag själv inte spelat teater. Men i gymnasiet valde jag teaterlinjen och det var då jag upptäckte mitt intresse för att själv skådespela.
Sedan tidigare hade jag hållit på med musik och därför hade jag redan stor vana av att stå på scenen.

– Tyvärr blev jag lite besviken på utbildningen eftersom den inte alls var inriktad på att vi skulle plugga vidare inom teater och jag upplevde också att inget var så noga.
– I mitt slutbetyg stod det också att jag var bra på att spela teater, men att det inte var någon idé för mig att söka vidare eftersom det enligt läraren inte skulle vara anpassat på någon skola för mig som använder rullstol.

-Jag blev ledsen och nedstämd av raderna i mitt slutbetyg och la därför ner teatern under flera år.

– Men efter några år fick jag höra talas om Teater Kattma som är en teatergrupp för både proffs, amatörer och för personer med och utan funktionsnedsättningar och jag tänkte att det kanske var en grupp för mig.
17858048_10154555449717406_156980117_n
– Teater Kattma spelade just då en föreställning som jag gick och kollade på och den träffade mig verkligen och jag gillade det jag såg.
– Efter att ha sett föreställningen mejlade jag Hans Sjöberg som är konstnärlig ledare för gruppen. Jag berättade för honom om min bakgrund inom teatern och om min önskan om att få stå på scenen och att få nå ut till en publik för att få påverka människor.

– Strax efter det var jag på en workshop som Kattma hade och jag kände med en gång att det här var en grupp för mig. De var seriösa och daltade inte med mig på grund av min funktionsvariation.

– Jag gick på några workshops till för dem och efter ett tag frågade Hans om jag ville vara med i deras nästa uppsättning – Och självklart ville jag det.

– När jag började repetera med dem kände jag att Hans ställde krav på mig vilket fick mig att växa och det var så himla roligt. Allt kändes så seriöst och vi kunde göra om en scen 20 gånger om det behövdes för att få den perfekt och det var precis så jag ville ha det.

– Det var också väldigt lätt att komma in i gemenskapen i gruppen och jag behövde inte känna mig annorlunda för att jag satt i rullstol. Jag behövde inte heller förklara någonting om min funktionsvariation.
– Många gånger tidigare har jag blivit placerad i ett fack på grund av min funktionsvariation, men det blev jag inte med Teater Kattma och det fanns inget ”vi och dom”. Alla fick verkligen ta plats – Precis så som jag önskar att det skulle vara i hela samhället.

– Jag trivdes med en gång med teater Kattma och därför har jag fortsatt spela med dem och nu håller vi på att repa inför föreställningen ”Huset vid vägens början” som har premiär i höst.


För mer information om teater Kattma eller för att köpa biljetter till deras nästa uppsättning kolla in deras hemsida: Teater Kattma eller ring: 070-6336704

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.