Följ oss på Facebook

Intervju: Erik Dahlström gör praktik på Livsanda

Publicerat 2017-04-24

Erik Dahlström går sista året på Hulebäcksgymnasiet där han pluggar Handel, administration och varuhantering och idag praktiserar han sin sista dag på Livsanda som han har varit på i fem veckor. Här berättar Erik om sin tid på Livsanda och om sina tankar kring praktikplatser.

– Jag har trivts väldigt bra med att praktisera på Livsanda och jag har inte velat gå hem på eftermiddagarna. Arbetsmiljön har varit väldigt bra, det är mysiga människor som jobbar här och arbetsuppgifterErik praktikant1na har varit bra anpassade efter mig och det som jag klarar av. Jag har till exempel fått uppdatera personallistor, kopiera och sortera in papper i pärmar.
– Livsanda har varit det bästa stället jag har gjort praktik på och i framtiden kan jag tänka mig att jobba med något liknande.
– De tidigare ställena jag har varit på har inte varit så anpassade efter mina fysiska förutsättningar och jag har till exempel gjort praktik på Willys tre gånger vilket var svårt för mig som rullstolsburen då jag har svårt att lyfta tungt.

– Innan jag fick praktik här så har det inte varit helt lätt för mig att hitta praktikplatser eftersom många företag inte tar emot praktikanter och det tycker jag är väldigt synd eftersom det är vi som ska ta över och behöver lära oss. Skolan har försökt hjälpa till med att hitta praktik åt mig men de har satt mig på ställen som inte har fungerat för mig.
– Det är viktigt att ha en bra praktikplats eftersom det syns i ens CV att man praktiserat och då ser arbetsgivaren att man i alla fall har lite erfarenhet. Därför känns det väldigt tur att jag via min pappa hittade en så bra praktikplats som Livsanda.

– Jag sitter också i styrelsen för Unga rörelsehindrade och därför tyckte jag att det var bra att göra praktik på ett assistansbolag som precis som Unga rörelsehindrade jobbar för att människor ska få ett bättre liv. Unga rörelsehindrade tycker också att det är jätteroligt att jag har varit här på Livsanda och de är väldigt positiva över allt som jag faktiskt gör.

– Innan jag började här var jag visserligen lite skeptisk till assistans eftersom min erfarenhet av det inte har varit så bra. I grundskolan hade jag elevassistenter som var anställda för att hjälpa mig men det fungerade inte alls så bra.
– Men sen kom jag på att assistans är en mänskligrättighet och att det därför var klart att jag skulle testa att praktisera här, och det har varit väldigt intressant att se hur det fungerar. Innan förstod jag till exempel inte hur mycket jobb det är att hela tiden försöka hitta vikarier när assistenter är sjuka.

Vad tycker du är viktigt för en praktikplats att tänka på innan de tar emot en praktikant?
– Det är viktigt att man ser till att man har arbetsuppgifter åt sin praktikant så att man har meningsfulla saker att göra under sin praktikperiod.

Vad har du för drömyrke?
– Jag skulle vilja jobba med det intressepolitiska och hjälpa folk. Jag skulle också vilja utveckla saker som inte finns för personer med funktionsvariationer. Tillexempel så skulle jag vilja starta ett företag som jobbar med att hyra ut handikappanpassade bilar med handreglage så att även vi lätt ska kunna hyra bilar.
– I min utbildning ingår även företagsekonomi så det vill jag också jobba med i framtiden när jag fått den kunskapen.

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.