Följ oss på Facebook

Intervju: Mikaela Lastre

Publicerat 2017-05-03

I april 2016 startade Mikaela Lastre bloggen Wheelwear.se där hon vill uppmärksamma det smala utbudet av kläder för rullstolsburna. Mikaelas mål är att de stora kedjorna såsom HM och Lindex ska ha en avdelning med kläder anpassade för personer i rullstol.

– För tre år sedan träffade jag min sambo Kristoffer som är rullstolsburen och då insåg jag hur svårt det var för honom att hitta kläder som sitter bra. Tröjor fungerar ofta bra men byxor och jackor är ett problem. Byxorna är ofta låga i midjan och kasar ner och jackor åker upp mot hakan och gör ryggen bar vilket inte är så skönt när det är kallt ute.
– Därför tycker jag att det är viktigt att göra folk medvetna om de här problemet och att prata om att även personer i rullstol vill kunna ha moderna kläder och att de inte ska behöva gå runt i mjukisbyxor bara för att det är de enda byxorna som passar. Det var därför jag valde att starta bloggen Wheelwear.se där jag lyfter just frågor kring mode för personer i rullstol.

– Min sambo är väldigt modemedveten och skulle vilja kunna ha en kavaj från tex Dressman som säger i sin reklam att de har kläder för alla. Men på honom sitter inte deras kläder bra och alla deras kavajer är för långa och går ner över rumpan. För att en kavaj ska sitta bra på honom så hade man egentligen behövt sy om dem, men jag tycker inte att man ska behöva sy om alla kläder bara för att man sitter i rullstol eftersom det både blir krångligt och dyrt.

– Som det ser ut nu så finns det ett litet utbud av anpassade kläder som går att köpa via nätet bland annat på Klädvalet.se men det kan vara svårt att köpa utan att kunna testa kläderna eftersom storlekarna kan skilja sig så mycket. Vad jag vet så finns det också en affär här i Sverige som ligger i Västerås som har anpassade kläder men mitt mål är att det ska finnas fler sådana affärer.
– Jag har själv en tanke om att starta ett företag som gör anpassade kläder men än så länge är det bara en tanke – men vem vet kanske att jag startar något i framtiden.

– Eftersom den här marknaden är så snäv så tycker jag att det är viktigt att prata om och ta upp detta så att det kanske händer något. Jag har därför hört av mig till flera av de stora kedjorna för att göra dem uppmärksamma på detta och för att lägga fram min idé kring att ha en avdelning med anpassade kläder. Några av dem jag har hört av mig till har svarat att de tycker det är en bra idé men att de inte har möjlighet att skapa en sådan avdelning. Men jag tycker att det är konstigt att det inte kan ha mer anpassade kläder i de vanliga affärerna eftersom det finns så många i rullstol i Sverige.

– Även om det inte har hänt så mycket i butikerna sedan jag startade min blogg så har min blogg ändå blivit uppmärksammad i både tidning och radio och det är ju väldigt roligt eftersom det kan leda till att fler får upp ögonen för detta.

För att komma till Mikaelas blogg klicka här.
På bilden: Mikaela och hennes sambo Kristoffer

IMG_1078-680x340
Mikaela gör armband och väsksmycken till förmån för forskning av ryggmärgsskador. För varje sålt smycke går 30% till forskning. Klicka här för att komma till hennes shop.


Text:
 Felicia Sparrström

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.