Följ oss på Facebook

Intervju: Teresé Antonsson

Publicerat 2017-05-15

För några veckor sedan tog Teresé Antonsson och hennes två danspartners ett stort steg i den svenska rullstolsdansen då de tack vare Neuroförbundet Göteborg kunde åka som första svenskar på många år och delta i danstävlingen Holland Dansspektakel. 

– Det var första 18157559_1455430444508553_4200520506507129240_ngången vi tävlade utomlands och vi hade inga större förhoppningar om att vårt sätt att dansa skulle gå hem hos domarna, även om vi själva tycker att vi är bäst.
Vi ville mest åka dit och visa hur vi i Sverige dansar då det ju är vi som har grundat rullstolsdansen. Vi ville också åka dit och visa att det går att efterlikna stående dans så mycket som jag och min danspartners gör. De andra länderna dansar mest bredvid varandra och gör olika formationer genom att rulla med och mot varandra. Men jag och mina danspartner håller i varandra nästa hela tiden precis så som man gör i stående dans. Vi visste att det var en chansning att åka dit och göra på vårt vis eftersom det skulle vara nytt för domarna, men vi ville göra vår grej och det som vi gillar och tror på.

– Under tävlingen dansade jag både med min sittande danspartner Janne som också är min man och med min nya stående danspartner Mattias och oavsett om jag dansar med Janne eller Mattias så dansar vi mycket genom att hålla i varandra. I Sverige dansar man mycket bugg som är en sammanslagning av alla danser och då håller man ju i varandra och vi har bara utgått från buggen och överfört det till andra takter så att det ska passa andra dansstilar.

18057756_1455494017835529_2918760619963224883_n– Vårt sätt att dansa visade sig gå hem och många var glada över att några svenskar för första gången ställde upp i tävlingen och reaktionerna vi fick var ”wow” och ”det var väldans vad ni kunde då, ni som inte har varit med förut” och de undrade varför vi ställde upp i nybörjarklassen. Men vi kände att vi behövde börja i nybörjarklassen för att sedan kunna klättra oss uppåt. Särskilt eftersom vi bara hade tre veckor på oss och öva.

– Vår tanke var egentligen mest åka dit och visa de andra vår dansstil och med en förhoppning att de skulle börja ta efter oss så att vi nästa år skulle börja kunna klättra på prispallen. Men det visade sig att vi kunde imponera på domarna redan i år och vi vann två guld och två silver och kom tvåa i hela tävlingen.

– Nu är vår förhoppning att fler länder ska ta efter vårt sätt att dansa och att vi nästa år ska skicka en större trupp med svenska rullstolsdansare så att hela prispallen blir svensk!

 

Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.