Följ oss på Facebook

Bemötande: Få barnen att gilla sin kropp

Publicerat 2017-08-02

Studier visar att barn redan i tre års åldern vet hur den ideala kroppen ska se ut.

Studier visar att barn redan i tre års åldern vet hur den ideala kroppen ska se ut. Men det är först i tonåren som många börjar se sin kropp i förhållande till idealen.
Men vad kan man då som vuxen göra för att barnen ska gilla sina kroppar så som de är?

Här listar KIT fem saker på vad du som vuxen kan göra för att hjälpa barnen att gilla sin kropp:

1.Lär barnen att navigera bland alla budskap om att utseendet är viktigt. Lär dem acceptera sin och andras kropp.

2. Prata inte nedsättande om din eller andras kroppar. Kommentera inte din kropp och säg inget negativt om den, men självklart får man säga till sina barn att de är fina, men balansera med komplimanger om annat också.

3. Fokusera på kroppens funktion. Lyft fram kroppens fysiska funktion och våra sinnen. Att hålla på med idrott kan vara positivt men det passar inte alla och då får man hitta på något annat som att spela ett instrument eller måla.

4. Prata inte om mat som bra eller dålig. Prata om vad som är gott och om hur maten ser ut men undvik att värdera din som nyttig eller onyttig.

5.Var uppmärksam på om det finns allvarligare problematik och om du är orolig för ditt barn sätt att se på kroppen eller ätandet så våga prata ed barnet om det och var inte rädd för att uppmärksamma det. Sök hjälp om det känns som att de behövs.

Caroline Lunde, docent i psykologi på Göteborgs universitet

Källa: KIT

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.