Följ oss på Facebook

SVERIGEKARTA

Recept: Några av våra landskapsrätter

Publicerat 2017-10-31

Visste ni att vårt vackra land har olika rätter för varje landskap? Så kallade landskapsrätter. Här kommer recept från våra tre regiondelar, Götaland, Svealand och Norrland! Själv så är jag från Götaland.

GÖTALAND

Grynkorv

IMG_1264

Ingredienser
(20 Portioner)

1 kg korngryn
1 l vatten
10 m krokfjälster
3 gula lökar
3 kg magert fläskkött
300 g späck
2 tsk malen kryddpeppar
3 msk salt
grovsalt

Så här gör du

Lägg korngrynen i blöt i vatten dagen innan och låt stå över natten.
Lägg fjälstret i kallt vatten i några minuter och spola igenom ordentligt med kallt vatten. Upprepa några gånger.
Skala löken och skär fläskkött, späck och lök bitar. Mal sedan ner det i en köttkvarn.
Blanda färsen med korngryn, kryppeppar och salt. Arbeta smeten väl och glöm inte bort att steka ett smakprov.

Trä upp krokfjälstret på korvstoppningstillbehöret och börja att stoppa in smeten i fjälsteret. Bind om ändarna på korvarna med bomullssnöre. Varva korvarna med grovt salt i en bunke och låt stå över natten. Skölj av och låg i fryspåsar och frys in.

Vid tillagning, börja med a tina korvarna över natten i kylskåp. Lägg dem i kokande vatten tillsammans med salt, lökklyftor och några kryddpepparkorn. Servera med kokt potatis och senap.

Exempel på övriga rätter:
Småland: Ostkaka
Gotland: Saffranspannkaka
Bohuslän: Äggost

 

SVEALAND

Nävgröt

Motti_och_flask

 

Ingredienser
(4 Portioner)

6 dl vatten
1 tsk salt
1 l skrädmjöl

Så här gör du

Börja med att koka upp vattnet med salt i en medelstor kastrull. Häll senare i all mjöl. OBS tänk på att mjölet ska täcka vattenytan! Rör inte om utan tryck försiktigt ner mjölet med en träsked.
Stäng av värmen och låt kastrullen stå med locket på tills allt vatten ångat igenom mjölet.
Rör om och servera med stekt fläsk och lingonsylt.

Exempel på övriga rätter:
Närke: Skomakarlåda
Uppland: Ångbåtsbiff
Dalarna: Råraka med fläsk

 

NORRLAND

Pitepalt

480px-Pitepalt

Ingredienser
(4 Portioner)

1 kg råskalad potatis
0,5 kg kokt potatis
3-5 dl vetemjöl
salt
600 g rimmat sidfläsk

Så här gör du

Skala och riv dem råa potatisen fint. Låt rinna av ordentligt i ett durkslag. Riv även den kokta potatisen och skär fläsket i små tärningar.
Blanda potatis, salt och mjöl, börja med en mindre mängd mjöl och tillsätt mer om det behövs. Smeten ska vara relativt fast men ändå ganska lös.
Lägg i ca 1 msk fläsktärningar, nyp ihop och forma till runda bollar. Tänk på att fläcken ska vara ordentligt omgiven av paltsmet.
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull på svag värme i ca 45 min tills potatisbollarna flyter upp. Servera pitepalten med rårörda lingon och smält smör.

Exempel på övriga rätter:
Ångermanland: Laxlåda med surströmming
Lappland: Suovas Pirko
Västerbotten: Västerbottenpaj


Källa: 
https://smaker-sverige.expedia.se/

Text: Micke Modig

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.