Följ oss på Facebook

Information: Lite fakta om advent!

Publicerat 2017-11-21

ADVENT

”Advent” är latin och kommer av det latinska ordet adventus Domini vilket betyder ”Herrens ankomst”.  Vilket syftar på Jesus ankomst.  Högtiden inleder det kristna kyrkoåret.

 

ADVENTSLJUSSTAKEN

Förr var det endast de privilegierade som hade råd med stearinljus. I bondesamhället stöpte man ljus av fettet som man fick från slakten, så kallade talgljus. Dessa luktade dock inte speciellt gott.
Adventsljusstaken med fyra ljus omnämns första gången 1896 av pastorn Nathan Söderblom.
Den första elektriska adventsljusstaken tillverkades 1934 av Oscar Andersson från Göteborg.

 

ADVENTSSTJÄRNA

Adventsstjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan som visade de tre vise männen vägen till Jesus i stallet. Den första stjärnan tillverkades i Tyskland på 1880-talet, då en lärare kom på idén att låta sina elever på internatskolan göra en sorts pappersstjärnor med en lampa inuti.

 

ADVENTSKALENDER

Historien om adventskalendern börjar som så mycket annat i Tyskland i slutet av 1800-talet. Det var en liten pojke som hette Gerhard Lang som veckorna före jul ständigt frågade sin mamma hur länge det var kvar till julafton. Hon fick då idén att baka 24 kakor som hon la ut på ett papper, där varje kaka hade en siffra från 1-24. Gerhard kunde sen äta en kaka varje dag och kunde själv räkna ut hur länge det var kvar till julafton.

Omkring år 1920 tillverkade han den första adventskalendern som bestod av två pappersark, ett med bilder att klippa ut och ett med numrerade platser att klistra upp dem på. Succén blev oväntat stor och han kom snart på en bättre modell, med luckor där en bild fanns bakom.

Till Sverige kom adventskalendern 1932 via flickscouternas chef, Henny Strömman. Hon vände sig till konstnärinnan Aina Stenberg Mas-Olle som gjorde den första kalendern som kom ut 1932. Hon sägs ha ritat av sin egen gård Siljansnäs i Dalarna. Aina kom att rita adventskalendrar ända till år 1964.

 

JULKALENDRAR I RADIO OCH TV

Sveriges Radio började 1957 att sända ett speciellt radioprogram anknutet till en julkalender och 1960 sändes Sveriges första TV-julkalender.

nostalgic-adventskalender-1859800_960_720

KÄLLA: Historiesajten och wikipedia
Inlägg: Micke Modig

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.