Följ oss på Facebook

lussekattt

Recept: Lussekattens historia och recept

Publicerat 2017-11-28

Kärt barn har många namn heter det ju, här är några av dem på just ett som bakas vid Lucia och jul.

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt (dyvel eller dövel syftar på jävulen) är ett svenskt bakverk av vete. Lussekatten är en bulle som ofta är gulfärgad av saffran, men förekommer också utan saffran.

Enligt en tolkning var det i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Djävulen gav i kattens skepnad, barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. Enligt sägnen.

För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. Någon gång under sent 1800-tal så lades saffranet till i receptet på bakverket.

Receptet: 35 st (beroende på hur stora man gör dem)
(Kvarg i degen gör lussekatten både saftigare och mer hållbar)

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla®Svenskt Smör
  • 5 dl Arla®mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella®kvarg
  • 1 pkt saffran à 0,5 g
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad bänk.
Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin.
Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min.
Låt svalna på galler.

Källafakta lussekatt och recept lussekatt

Inlägg: Micke Modig

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.