Följ oss på Facebook

Resa

Resor: Att resa med rullstol

Publicerat 2018-01-16

Att resa till andra länder om man sitter i rullstol kanske en del människor tror är näst intill en omöjlighet, men så är inte fallet.
Jag själv har suttit i rullstol nästan i hela mitt liv på grund av en ryggmärgsskada sedan födseln, och trots detta så har jag både flugit och bilat runt i stora delar av Europa.
Oftast fungerar det jättebra att flyga när man sitter i rullstol, och flygplatspersonalen brukar vara väldigt bra på att se till att resenärer som sitter i rullstol eller har någon annan typ av funktionshinder får den hjälp de behöver.
Viktigt att tänka på är att man inte får ta med sig sin egen rullstol ända in i flygplanet, och får därför be personalen om hjälp, om man inte kan ta sig ombord på egen hand.
som resenär om man ska resa med flyg är att informera flygplatspersonalen om eventuell funktionsnedsättning som kräver medicinsk behandling eller liknande.
Det kan vara bra att rådgöra med en läkare, och eventuellt få ett medicinskt utlåtande och ett läkarintyg innan planerad avresa, som man sedan kan visa upp för personalen på flygplatsen.
Jag själv har en Shunt inopererad sedan födseln, och kan därför inte gå igenom en magnetröntgen på flygplatsen, med risk att någonting går fel.
Men om jag visar upp ett intyg för detta så brukar det inte vara några problem att lösa detta på annat sätt.

Att resa med bil brukar heller inte vara några problem, om man tänker efter noga i god tid innan resan, och packar alltid med mer än vad man tror att man kan behöva.
Som rullstolsburen är det av erfarenhet väldigt viktigt att man har med sig extra utrustning till sin rullstol under längre resor, så som extra slang till däck och även en liten cykel-pump ifall man skulle råka få punktering under resans gång

Fler och fler länder satsar på tillgänglighet för alla, inte bara för funktionshindrade.
Så om man drömmer om att ge sig ut och resa, så ge inte upp för att man inte tror att det går.
Bara man vill tillräckligt mycket, så går allt.

Text: Fredrik Hagsmyr

 

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.