Följ oss på Facebook

Tillgänglighet: Problem som kan uppstå när man sitter i rullstol

Publicerat 2018-02-23

Det finns många fördelar, men också en del nackdelar med att sitta i rullstol.
Då jag själv på grund av ett ryggmärgsbråck har suttit i rullstol i hela mitt liv, så har jag fått uppleva mycket positiva, men också negativa saker.
En sak som jag speciellt fick uppleva när jag var liten, var att man ibland blev ”uttittad” på stan av folk som stannade upp och nästan stirrade på en när man rullade förbi på gatan.

För mig som rullstolsburen kan snön på vintern också ställa till med en hel del problem om vägarna inte skottas ordentligt, så det blir svårt att ta sig fram på gatan om man skall vistas utomhus.
Samma gäller även om det är halt väglag på grund av ishalka, då hjulen på rullstolen får dåligt fäste och glider på isen.
En sak som jag har stött på som rullstolsburen är att det ibland är svårt att ta sig in på restauranger och krogar, då det är trappor upp eller ner till själva restaurang/kroglokalen och det inte finns tillgång till varken hiss eller ramp.

Ett annat problem som kan uppstå när man sitter i rullstol, är att man av erfarenhet kan få sår på kroppen då man sitter still i stolen många timmar i streck varje dag.
Detta kan i sin tur öka risken för att man får infektioner och liknande.
Risken för benskörhet kan också uppstå då man inte rör på benen så mycket, och därmed ökar också risken för benbrott.

Jag har också upplevt att man ibland kan känna att man inte riktigt blir tagen på allvar, och att folk inte har tillräcklig kunskap om människor med olika typer av funktionshinder.
En del tillfällen har jag stött på detta i sjukvården då det märks att vissa inte har tillräcklig kunskap om olika typer av funktionshinder, och ibland verkar tro att det försvinner av sig själv.
När jag var liten stötte jag också på att människor pratade om en istället för med en om det var någonting de undrade, precis som om de trodde att jag inte förstod vad de sade, vilket jag kunde uppleva som ganska kränkande och sårande.

Text: Fredrik Hagsmyr

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.