Följ oss på Facebook

Konst: Göteborgs konstmuseum

Publicerat 2018-03-13

För några helger sedan slog jag ihjäl några timmar på Göteborgs konstmuseum.

Museet har en av norra Europas främsta konstsamlingar. Verk av mästare som Rembrandt, Picasso och van Gogh med samtida konstnärer som Charlotte Gyllenhammar, Klara Kristalova och Cajsa von Zeipel är representerade. Allt från renässans till nutid.

karl XII

Karl XII:s likfärd, konstnär Gustaf Cederström

 

Ytterligare två svenska konstnärer som finns på muséet är Carl Larsson och Bruno Liljefors.

Göteborgs konstmuseum är Sveriges främsta museum för nordisk 1880- och 1890-talskonst men dess samlingar omfattar även internationell konst från främst Europa och USA från 1400-tal till nutid. Verksamheten ingår i Göteborgs kulturförvaltning.

Räknat i antalet verk (målningar, skulpturer, teckningar med mera), är Göteborgs konstmuseum med omkring 70 000 verk Sveriges tredje största konstmuseum, efter Nationalmuseum och Moderna Museet, båda i Stockholm.

Museibyggnaden ligger vid Götaplatsen i Göteborg, i södra änden av Kungsportsavenyn.

Göteborgs konstmuseum har omfattande samlingar av främst nordiskt sekelskiftesmåleri. Särskilt märks Pontus och Göthilda Fürstenbergs konstsamling i det så kallade Fürstenbergska galleriet. Museets samlingar innefattar även äldre konst från 1400-talet och framåt.

Göteborgs museums konstsamlingar utökades genom donationer, bland annat skänkte Göteborgs konstförening 30 målningar och år 1876 testamenterade grosshandlaren Bengt Erland Dahlgren flera målningar, samt 250 000 kronor till konstinköp. År 1902 donerades Pontus och Göthilda Fürstenbergs konstsamling. Skeppsredaren Werner Lundqvist donerade från år 1918 bland annat svensk 1700-talskonst. Direktör Gustaf Werner donerade år 1921 Rembrandts Riddaren med Falken, vilken skulle följas av flera verk.

kungakröning

trohetsed till Claudius Civilis utförd av Rembrandt Harmenszoon van Rijn 

 

Museet har bland annat en framstående samling av Per Hasselbergs skulpturer, med Tjusningen, Snöklockan, Såningskvinnan, Vågens tjusning, Näckrosen och Coco.

madonna med barn
Madonna med barn, konstnär okänd

Text: Micke Modig

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.