Följ oss på Facebook

arbete: Tips till dig som är arbetslös

Publicerat 2018-07-31

Ibland kan det vara svårt att få jobb, men det gäller att inte ge upp!

Det är inte alltid lätt att hitta ett jobb trots att man tycker att man försöker allt vad man kan. Alla hanterar arbetslöshet olika och vissa kan tycka att det är skönt i början att få vara ledig och att kunna ägna sig mer åt sådant som man tycker är roligt. Men efter ett tag så kan det ofta bli lite långtråkigt och man kanske börjar känna att man aldrig kommer att få ett jobb.

Har man varit arbetslös länge så kan det påverka självkänslan och man kanske tänker att det är ens eget fel, men det är viktigt att komma ihåg att det kan vara svårt att få jobb idag och att det inte är ens eget fel. Det finns dessutom mycket hjälp att få om du har varit arbetslös länge och en bra början till arbete och för att komma igång är att arbetsträna/praktisera, vilket din arbetsförmedlare kan hjälpa dig att komma igång med. Om du dessutom har en funktionsvariation så kan en arbetsgivare ha rätt att söka lönebidrag för dig, vilket gör det kan vara lättare att få jobb eftersom arbetsgivaren då får en procent av din lön betald för det du eventuellt har svårt att utföra på grund av din funktionsvariation.
Om du är arbetslös så är det också ett bra tips att kolla med vänner, släkt och  familj för att se om de vet något ställe som söker folk eftersom många får jobb via kontakter. Du kan också ringa runt till olika vikariepooler eftersom många ställen söker timvikarier och att vara timvikarie är en bra början som förhoppningsvis kan leda till ett längre vikariat som om du har tur kan leda till en anställning. Det är också viktigt att du själv är driven och att du kollar alla möjligheter och söker jobb på så många ställen som möjligt. Det kan hända att du från början inte får de jobb du drömmer om men om du väl är inne på arbetsmarknaden så är det lättare att få ett nytt jobb.
Har du varit arbetslös länge och tillslut får ett jobb så kan det vara svårt att förstå hur du ska orka jobba eftersom du kanske har vant dig vid att leva i ett lugnt tempo för att ha någonting att göra på dagarna. Men ofta brukar detta lösa sig efter att du jobbat ett tag och du lär dig återigen att ha ett högre tempo och att prioritera sådant som är viktigt och att skjuta på sådant som du istället kan göra när du är ledig.


frihet

Ungdomsmottagningen ger här några tips till dig som är arbetslös

  • Sätt upp tydliga mål som du kan uppnå.
  • Engagera dig i något som du tycker är viktigt. Det kan ge nya kontakter, kunskap och möjligheter.
  • Skriv in dig på jobbsajter. Men förutom att söka jobb – gör roliga, stimulerande saker.
  • Gå och lägg dig och gå upp ungefär samma tider som när du pluggar eller jobbar.
  • Gör saker där du känner att du gör nytta. För dig själv, för din familj eller för samhället. Det kan ge energi och stärka självkänslan.
  • Om du inte får jobbet du sökte, ta det inte personligt. Det är bara en av många sökande som får det.
    UMO

 

Källa: UMO
Text: Felicia Sparrström

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.