Följ oss på Facebook

CP = Creating Possibilities: Från idé till verklighet

Publicerat 2018-09-14

Bestiga berg som rullstolsburen? Är det möjligt? Klart det är!

Som jag, Josefine, skrev i min presentation i fredags (har du inte läst den så kan du göra det här) så lever jag efter mottot ”CP = Creating Possibilities”. Jag har valt att tänka på det här sättet för att jag i själen inte är en soffpotatis utan en väldigt aktiv tjej som älskar att testa mina egna gränser.
isvak_redigeradtandemhopp_redigerad

Jag har bland annat varit och tittat på världsmästerskapen i damfotboll i Kanada 2015, testat att bada i isvak i februari 2016, testat tandemhopp våren 2017 och mycket annat.

Mitt senaste äventyr skedde nu i somras då jag besteg Kebnekaises sydtopp. Kommande inlägg kommer att bli en liten miniserie där ni får följa med på resan från att idén föddes till att jag nådde toppen.

Hur började det nu då? En dag vintern 2016/2017 satt jag och några av mina assistenter och pratade om allt möjligt. Någon frågade ”vad blir nästa äventyr?” . Då säger en av assistenterna ”bestiga berg kanske?”. ”Wow vad häftigt, tänkte jag”.
Idén växte när vi under påskhelgen 2017 åkte  upp till Kiruna för att hälsa på en före detta assistent. När vi körde längs vägarna kom Kebnekaise och andra bergsmassiv på tal. Då föddes tanken ”Är det möjligt för mig att komma upp på Sveriges högsta topp?”.

Varför bestiga ett berg undrar ni säkert nu. Jo, för att jag inte vill låta mina fysiska begränsningar stoppa mig. För mig handlar det om att inte låta min kropp bestämma över hur jag ska leva mitt liv. Det är min egen hjärna som sätter gränserna. Allt handlar om att skapa möjligheter.

aronsbok_redigerad3När vi kom hem till Lindome igen började tanken utvecklas ännu mer.
V i konstaterade att ”klart det är möjligt, vi får bara lösa frågan HUR”.
Ett intensivt arbete började med att jaga sponsorer för att få ihop den ekonomiska biten.
Samtidigt klurade vi på vad som skulle bli det bästa sättet för mig att rent fysiskt och praktiskt komma upp.

För att få mer inspiration och idéer gick vi bland annat på en föreläsning som hölls av Aron Andersson. Där han bland annat pratade om hur han som första rullstolsburna person tog sig upp på Kebnekaises sydtopp. 

Det visade sig också att assistenten i Kiruna har en kusin som heter Nicklas Lautakoski och är en av grundarna till företaget Swett, som arrangerar vandrings- och klättringsresor. De arrangerar bland annat guidade turer upp på Kebnekaise. Så vi tog kontakt med honom för att höra vad han trodde om mina möjligheter att ta mig upp på Sveriges, då, högsta topp. Vi gick även på en av hans föreläsningar där han pratade om bland annat deras vandringar upp på Kebnekaise.

Men hur skulle jag då ta mig upp? Till slut kom vi fram till att jag skulle bli buren upp med hjälp med av en bäranordning som jag berättar mer om i nästa inlägg.

 

 

Kommentarer

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.