Följ oss på Facebook

CP = Creating Possibilities: Resan från nybörjare till SM-tävling

Publicerat 2018-11-14

Dans är kul och utmanande! Läs om vår resa från nybörjare till tävlingsdansare på SM-nivå.

Dans är grymt roligt och utmanande på olika sätt. Det är ett fantastiskt sätt att uttrycka sig på och en träningsform som verkligen går att anpassa så att den fungerar för vem som helst. Hur kom vi då in i dansens underbara värld?

När vi blev tillsammans för drygt fem år sedan hade Jossan redan varit aktiv dansare i ungefär fem-sex år. Jag hade testat några enstaka gånger, men eftersom jag inte haft någon fast danspartner så fastnade jag aldrig riktigt för dansen.

Men efter lite lätt övertalning lyckades hon få med mig på en träning. Det var riktigt kul och sedan dess har vi tränat åtminstone en gång i veckan.

Till en början var det svårt och vi fick inte riktigt något flyt alls. Men övning ger färdighet! Nu är vi ett av de bästa paren i Sverige. Ja, för att inte säga bäst i världen. Eftersom vi är det enda paret, vad vi känner till, som dansar på det sättet som vi gör.

Tyvärr är det inte tillåtet att dansa på det sättet som vi gör på tävlingar utomlands. I tävlingar internationellt dansar duo-par, som det heter när två rullstolsanvändare dansar tillsammans, genom att göra rörelser synkroniserat utan att röra i varandra. Detta blir ju svårt för oss eftersom Jossan har större fysiska begränsningar än jag. Innebär detta att vi aldrig kommer att kunna dansa på internationella tävlingar undrar säkert någon nu. Jo, det kan vi. Regelverket säger nämligen att man i vissa klasser får lov att använda ”motor”,  det vill säga en assistent som är med bakom och förflyttar Jossan över golvet.

Detta är en av sakerna vi övar en del på, på våra vanliga träningar med Neuroförbundet. Dessa träningar är på tisdagar mellan 18:00 och 20:00 i Hultbergssalen på Dalheimers Hus.

På dessa tisdagsträningar tränar vi mycket på att hitta rätt takt till musiken, att uttrycka känslor till musiken och försöka hitta nya turer. Men det viktigaste är att ha kul! Det brukar vara en fika mitt i träningen så att man kan ta några muggar vatten eller fylla på sockernivån om det behövs.

Ungefär varannan vecka är två av de externa tränarna, som även var med på träningslägret, inbjudna för att kunna ge mer expertishjälp till den som vill och behöver.

Detta är bra eftersom vi då oftare kan få tips och tricks och bli påminda om vad de tipsat om på träningslägret. Annars blir det lätt att man tänker ”vad var det de sa på lägret?” och så faller man in i gamla mönster efter någon vecka och måste bli påmind om samma sak på nästa läger.

Vill du veta mer kan du kolla in Facebooksidan: Rullstolsdans Neuroförbundet Göteborg.

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.