Följ oss på Facebook

CP = Creating Possibilities: Julmarknad på Tjolöholms slott

Publicerat 2018-11-21

Nu är det inte många veckor kvar av det här året, ännu mindre till jul. Men julstämningen hade inte infunnit sig ännu, förrän nu i helgen. Vi var nämligen på julmarknad på Tjolöholms slott.

På deras hemsida kan man läsa att ”Tjolöholms Slotts julmarknad är en av de största i Västsverige, med ett hundratal utställare av hantverk och lokalproducerade matdelikatesser. Sedan 1987 har det varit julmarknad på godset och i år är julmarknaden för första gången öppen under tre helger!”

På julmarknaden kan man hitta allt möjligt, några exempel är: tomtar och troll, keramik, trä- och textilslöjd, smide och julkransar. De har också mycket mat, såsom senap, ostar, grönkål, korv, praliner och mycket mer. Det fanns alltså gott om saker att provsmaka. Vi provsmakade korv, korv och… tro det eller ej, mer korv. Vi provsmakade också massor av olika ostar, både hårda, mjuka, krämiga och smakrika. Tyvärr låg det kanske mest lockande på övervåningen i ett av husen, dit vi alltså inte kunde ta oss… nämligen godiset. Fast det var kanske lika bra, då behövde vi ju inte tänka på att bli frestade av det och kunde fokusera på att provsmaka de nyttigare alternativen.

Förutom alla dessa smakprover fanns det också olika food trucks där man kunde köpa allt från hamburgare och fish and chips till donuts och färgglad sockervadd.

Eftersom den största delen av marknaden fanns inne i gamla lador så var tillgängligheten inte den allra bästa. På vissa ställen var trösklarna ganska höga och dessutom lutade marken så att man samtidigt som man skulle ta sig över tröskeln tvingades stå i uppförsbacke. Väl inne i de olika byggnaderna var det ganska rymligt mellan de olika utställarna. Men, ”golvet” bestod av alla rullstolsanvändares favoritmaterial – gatsten. Detta gjorde att det blev ganska skumpigt för oss båda.

För att komma in i den ”vanliga” slottsbutiken behövde vi ta oss upp för en mycket brant ramp som var gjord av ojämna stenar. Vilket också gjorde det totalt omöjligt att ta sig upp på egen hand utan att riskera att välta baklänges och få åka till sjukhuset med i bästa fall en lindrig hjärnskakning.

Väl där inne fanns det mycket lokala produkter, som teer och annat. Något som tyvärr inte heller var så bra var att den handikappanpassade toaletten är ganska liten och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att komma fram till handfatet. Detta eftersom handtagen till toaletten satt fast och papperskorgen hängde på ett sådant sätt att det blev för smalt att ta sig fram till handfatet.

Men förutom att tillgängligheten inte var den bästa så är det väl värt ett besök!

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.