Följ oss på Facebook

CP = Creating Possibilities: Queenie – bästa Queen-tribute- bandet

Publicerat 2018-12-01

Det finns många artister med mäktiga röster, men en av de allra mäktigaste är kanske Freddie Mercurys röst.

I torsdags var vi på konsert i Stenhammarsalen på Göteborgs konserthus och lyssnade på bandet Queenie. Det är ett tjeckiskt band som bildades i Prag 2006 av några unga studenter. Till en början byggde projektet endast på deras entusiasm. Men efter några år blev de det mest framgångsrika Queen-tribute- bandet i Tjeckien och så småningom ett av de bästa Queen-tribute- banden världen över.

De fick sitt stora genombrott genom det tjeckiska tv-programmet I got Talent inför miljonpublik. 2008 var de huvudband på världens största Queen-festival i Montreux. Inbjudan fick de av ingen mindre än Freddie Mercurys assistent Peter Freestone.

Queenie spelar alla låtar på de ursprungliga instrumenten, inget av musiken är förinspelat på trackmaskin, precis som Queen gjorde.

Förutom de ursprungliga instrumenten använder de också autentiska kostymer och en massiv stage- och ljud/ljusproduktion gör showen till en unik upplevelse.

Men hur var konserten i torsdags? Den var riktigt bra, men tyvärr inte den bästa vi har sett. Kombinationen av originalinstrumenten och sångaren, Michael Kluchs röst gjorde det hela ändå till en häftig show. Det som sänker betyget lite är att jag, Andrew, upplevde att sångaren ibland sjöng otydligt och att den tjeckiska brytningen hördes ganska tydligt vid några tillfällen. Men det finns ju nästan inte en röst i världen som kan vara lika bra eller bättre än originalrösten, oavsett vilket band eller vilken artist det handlar om.

Hur var tillgängligheten på konserthuset då? Den var ganska bra. Först var det svårt att hitta den handikappanpassade ingången, eftersom det var ganska otydligt skyltat. Men när vi var på väg ut hittade vi den ingång som är avsedd för personer med funktionsvariationer, den ligger på kortsidan mot konstmuseet. När man väl kommit in i byggnaden möts man av tre trappsteg som leder upp till garderoben och till salen där konserten hölls. Hur tar man sig förbi detta hinder då? Jo, genom att åka i en väldigt liten hiss av typen där man måste hålla in knappen hela tiden för att den ska åka. Dessutom måste man vara placerad innanför linjer som är längs kanterna på hissen, då den inte har några inneväggar utan består endast av en platta som rör sig upp och ner. Det finns, vad vi vet, ingen annan väg att ta sig dit. Detta gör att det är ganska begränsat vad man kan ha för typ av rullstol och har man dessutom inte möjlighet att trycka själv så är det dessutom ännu mer begränsat utrymme eftersom man då behöver få plats med sin assistent också. Vi vet inte om det går att assistenten går upp eller ner för trappan för att trycka på knappen utanför hissen.

När man väl kommit upp för trappan och hängt av sig sina ytterkläder så kommer man till nästa problematik.

Inne i Stenhammarsalen lutar golvet ganska mycket, vilket gör att man behöver ha ganska mycket styrka i armarna för att orka hålla emot när man ska ner till rullstolsplatserna, som är placerade längst fram närmast scenen. På väg upp blir det ju uppför och då behöver man ha kraft att rulla i uppförsbacke. I båda riktningar behöver man också ha kraft att hålla sin rullstol stilla eftersom det kan stå människor i mittgången som är på väg till eller från sina sittplatser.

Svara

Du behöver vara inloggad för att skriva en kommentar.