Följ oss på Facebook

Suicidprevitiva dagen

Publicerat 10 september, 2018

När det händer, drabbas vi alla.

Till alla er som förlorat någon i suicid

Till alla er som lämnat oss för tidigt

Till alla er som någon gång tänkt på eller försökt ta sitt liv

Till alla er som ständigt kämpar

Och till er som fann en alternativ väg i livet

 

Vem säger att det skulle vara lätta att leva. De måste vara försvinnande få. Fler är de som någon gång övervägt att avsluta sitt liv i förtid. Den tionde september är dagen som ger oss möjlighet att stanna upp och skänka en extra tanke till de som av olika anledningar inte längre orkade leva. En dag då vi uppmärksammar denna dödsorsak, som likt det flesta sjukdomar, inte gör skillnad på människor. Det drabbar individer i alla samhällsskikt och i alla delar av världen. Det händer familjer och ensamma. Det händer bland rika, fattiga, fysiskt sjuka eller friska, ickebinära och cis-personer och funktionsvarierade och de som följer normen på alla punkter som finns, det kan hända kända personer och den mest anonyma, den som tillbringat hela sitt liv inom psykiatrin och den som aldrig någonsin tycks ha haft en dålig dag. Och när det händer, drabbas vi alla.

 

Jag tittar på lågan som brinner framför mig. En guldig ljusstump som ikväll brinner för alla er som behöver vägledning i livet eller efter.

Att leva så som vi (generellt) gör är långt ifrån våra instinkter. Vi går emot dem om och om igen. Vi måste hitta till varandra, trotsa individualismens ”ensam är stark”; det är ju ändå inte sant. Låt oss fånga varandra. Låt oss krossa alla jävla fördomar kring psykisk ohälsa så att fler vågar ta hjälp i tid. I god tid, innan tankarna och känslorna blivit ohanterliga, allt för skrämmande eller så stora att de fått sitt eget gravitationsfält;runt vilket en plötsligt själv ligger i omloppsbana helt beroende av dem för att inte drifta iväg i ut ingenstans.

Om du har behov av att prata med någon har 1177 en lista HÄR på organisationer dit du anonymt kan vända dig ventilera dina tankar och känslor.

Som avslutning tänker jag helt skamlöst länka till mitt eget inlägg från suicidpreventiva dagen 2017 i vilket jag försöker bidra till att sticka hål på myter om självmord och självskadebeteende.

Ta hand om er!

Skärmklipp 7

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*